ZF 24

Peste un milion de turci protesteaza la Izmir inaintea alegerilor

13.05.2007, 17:19 16

Cel putin un milion de persoane au iesit in strada astazi, la Izmir, pentru a cere ca tara lor sa ramana un stat laic, situatie care creste presiunea exercitata asupra Guvernului cu tendinte islamiste, inainte de alegerile din iulie, relateaza Reuters.

Organizatorii spera ca acest al treilea miting din ultima luna sa reuneasca opozitia divizata, inaintea alegerilor.

Strazile si cladirile din cel de-al treilea oras ca marime din Turcia erau acoperite de o mare de steaguri rosii si portrete ale lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul statului turc modern.

"Turcia este un stat laic si va ramane asa" si "Nu vrem sharia (legea islamica)" scandau protestatarii, in special tineri.

Partidului premierului Tayyip Erdogan, AK, a fost obligat sa convoace alegeri parlamentare cu o luna inaintea datei stabilite pentru a calma divergentele cu adeptii laicitatii, in legatura cu votul prezidential.

Elita laica turca, inclusiv partidele de opozitie, judecatorii si generalii de armata, a blocat alegerea in functia de presedinte a ministrului de Externe Abdullah Gul. Acestia se tem ca fostii islamisti ar putea sa submineze separarea statului de religie in Turcia, acuzatie pe care Gul si partidul de guvernamant o resping.

Principala formatiune de opozitie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP, de centru-stanga), care negociaza formarea unei aliante, spera ca acest miting ii va conferi elanul necesar inaintea alegerilor de la 22 iulie.

Politia locala a declarat pentru Reuters ca cel putin un milion de persoane participa la miting, dar nu au fost raportate incidente majore. Organizatorii, multi dintre ei apartinand grupurilor de stanga, sperau sa reuneasca doua milioane de persoane. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO