ZF 24

Petrom a cumparat un parc eolian in Dobrogea in care va investi 100 mil. euro

15.04.2010, 09:47 260

OMV Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, aanuntat achizitia unui proiect de generare de energie din surseeoliene in Dobrogea, intrand astfel in cursa cu marii producatorieuropeni de energie, precum CEZ sau Enel, pentru o felie din piataenergie eoliene, cel mai fierbinte segment energetic in acestmoment.

Firma achizitionata de Petrom, Wind Power Park detine in Dobrogeaun proiect de generare de electricitate din surse eoliene pentrucare au fost obtinute toate autorizatiile, cu o capacitateproiectata de circa 45 MW. Petrom va construi si opera centralaelectrica eoliana, care este estimata sa intre in productie lajumatatea anului 2011, investitiile fiind estimate la 100 mil.euro.
Aceasta este a doua investitie a Petrom pe segmentul energieielectrice, dupa centrala electrica pe gaz de la Brazi.

"Prin acest proiect intentionam sa valorificam flexibilitateacentralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atatcapacitati pe gaze cat si capacitati ce utilizeaza sursealternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii.Diversificarea activitatilor noastre prin producerea deelectricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre dedezvoltare durabila. Pe termen mediu, prin valorificareacomplementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat siprin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternativePetrom va face trecerea de la o companie pur petroliera la ocompanie energetica", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMVPetrom.

Wind Power Park SRL era controlata de compania Monsson Alma dinConstanta, care este administrata de cetateanul suedez EmanuelMuntmark, potrivit ultimelor date disponibile. Omul de afaceri,prin intermediul firmelor M. W. Team Invest si Tomis Team are inderulare un proiect cu o valoare de un miliard de euro carepresupune ridicarea unui parc eolian in Dobrogea cu o capacitateinstalata de 335 MW.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO