ZF 24

Petrom a finalizat investiţii de 600 mil. euro la Petrobrazi. Programul iniţial era de 750 mil. euro şi viza extinderea capacităţii

Petrom a finalizat investiţii de 600 mil. euro la...

Autor: Roxana Petrescu

13.09.2014, 14:22 427

Petrom, cea mai mare companie locală, a finalizat un program de investiţii de 600 de milioane de euro în rafinăria Petrobrazi, singura capacitate de procesare a petrolului pe care o mai are în portofoliu, după ce în 2011 a închis rafinăria Arpechim.

Iniţial, programul de investiţii valora 750 de milioane de euro, dar acesta a fost redimensionat până la 600 de milioane de euro. În prezent, rafinăria Petrobrazi are o capacitate de 2,4 milioane de tone anual şi este destinată să rafineze integral producţia de petrol a Petrom.

După programul de mdoernizare, rafinăria produce circa 46% din necesarul de carburanţi al României. Cel mai important aspect este faptul că producţia de motorină a rafinăriei a crescut de la 0,9 milioane de tone, la 1,5 milioane de tone. În România, se consumă circa  6 milioane de tone de carburanţi, din care două treimi reprezintă consumul de motorină.

"Programul iniţial era de 750 de milioane de euro, dar a fost redus la 600 de milioane de euro", a declarat Manfred Leitner, membru în directoratul OMV, responsabil pentru activitatea de rafinare şi marketing.

Lucrările de modernizare au început în 2010, iar în perioada modernizării rafinăria a continuat să funcţioneze cu excepţia a două întreruperi, una în 2012 şi una în 2014.

"Acesta este unul dintre marile proiecte ale Petrom din ultimii 10 ani", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO