ZF 24

Petrom este la un pas să anunţe profit de peste un miliard de euro pe anul trecut

Petrom este la un pas să anunţe profit de peste un...

Autor: Adrian Cojocar

17.02.2014, 21:43 2098

Petrom, cea mai mare companie din România, este aşteptată să-şi publice mâine bilanţul pe 2013 şi analiştii spun că şi în cele mai pesimiste estimări profitul companiei ar putea depăşi pentru prima dată în istorie cifra de un miliard de euro.

Acesta ar fi totodată cel mai mare profit obţi­nut vreodată de o companie românească.

Totuşi Petrom a mai surprins în trecut investitorii prin includerea pe final de an a unor provizioane sau a altor cheltuieli excepţionale care au afectat negativ profitul companiei. De această dată un semn de întrebare există în cazul „taxei pe stâlp“, care nu a intrat în vigoare, dar pentru care Petrom ar putea constitui provizioane.

Estimările analiştilor privind profitul Petrom pe anul trecut variază între un câştig net de 4,6 mld. lei (1,04 mld. euro) şi 4,9 mld. lei (1,11 mld. euro). Media estimărilor indică un profit net de 4,75 mld. lei (1,07 mld. euro), cu peste 20% mai ridicat faţă de anul precedent. Analiştii  chestionaţi de Reuters şi ZF provin de la Erste, Raiffeisen Capital & Investment, Bancpost, NBG Securities, BRD şi Piraeus Bank.

„Având în vedere evoluţia preţului la ţiţei şi a producţiei Petrom pe trimestrul patru cred că sunt şanse mari ca profitul să depăşească un miliard de euro şi chiar să se apropie de 1,1 miliarde de euro. Pentru anul 2014 profitul credem că va fi influenţat pozitiv de liberalizarea preţului la gaze, nivelul impactului fiind determinat însă de calendarul de liberalizare. Producţia estimăm că se va menţine la un nivel apropiat de cel din 2013, iar preţul ţiţeiului ne aşteptăm să fie marginal mai mare. Vedem însă un impact negativ din taxa pe construcţii şi aşteptăm să vedem care va fi suma finală corespondentă acestei taxe. Estimăm că profitul Petrom va creşte cu 5%-10% în acest an“, spune Iuliana Mocanu, şefa departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Capital &  Investment.

Pentru ultimul trimestru al anului analiştii de la Broker Cluj se aşteaptă ca anumiţi factori să conducă la un profit mai slab pentru companie, dar având în vedere rezultatele bune obţinute în primele nouă luni, aceştia cred că profitul pe tot anul ar putea fi puţin peste un miliard de euro.

„Ne aşteptăm ca rezultatele Petrom pe ultimul trimestru să fie influenţate negativ de scăderea preţului la ţiţei în special faţă de trimestrul precedent, de producţia mai scăzută, de aprecierea leului faţă de dolar şi de scăderea volumelor de gaze naturale vândute comparativ cu ultimul trimestru din 2012, urmare a temperaturilor mai ridicate şi a cererii mai scăzute din partea consumatorilor industriali.  Ca influenţe pozitive menţionăm creşterea din octombrie 2013 a preţului la gaze naturale datorită continuării procesului de liberalizare şi mărirea faţă de trimestrul precedent a  volumelor de gaze vândute datorită efectului de sezonalitate“, spune Adela Hagiu, analist la firma de intermediere Broker Cluj.

Acţiunile Petrom au crescut ieri cu 2,3%, la un preţ de 0,4619 lei/titlu, nivel la care compania este evaluată pe bursă la 5,8 mld. euro.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- estimările Adelei Hagiu, analist la firma de intermediere Broker Cluj, despre rezultatele Petrom

- rezultatele Petrom in 2012 

- opinia lui Mihai Căruntu, şeful departamentului de equity research al BCR, despre evoluţia companiei petroliere 

- estimările Swiss Capital 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO