ZF 24

Petrom şi Romgaz au plătit redevenţe de 231,7 mil. euro, adică 98,8% din ce a colectat statul pentru producţia de petrol şi gaze

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

01.05.2014, 20:17 338

Redevenţele încasate de statul român pentru producţia de petrol şi gaze au ajuns anul trecut la 1,036 mi­liarde de lei (234,4 mil. euro), în scădere cu 13% comparativ cu 2012, circa 99% din această sumă fiind plătită de Petrom, companie care asigură aproape în tota­litate producţia de petrol a României şi jumătate din producţia de gaze, şi Romgaz, cel mai mare produ­cător local de gaze naturale, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

„În 2013 s-a înregistrat o producţie de 3,9 milioane de tone pentru ţiţei şi condensat, respectiv 11 miliarde de metri cubi pentru gaze naturale“, spun reprezentanţii ANRM.

Al  treilea producător de petrol şi gaze din România este Amromco Energy care anul trecut a plătit pentru producţia realizată redevenţe în valoare de 9,8 mil. lei (2,2 mil. euro).

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Amromco, firma este cel mai mare operator independent de petrol şi gaze din România şi are 30 de concesiuni, dintre care 11 sunt exploatate în parte­neriat cu Romgaz. Acţionarii companiei sunt First Reserve, un fond de investiţii dedicat exlcusiv sectorului energetic, şi Mercuria, unul dintre cei mai mari traderi de petrol şi energie din lume, cu afaceri de 98 miliarde de dolari în 2012. De altfel, în toamna anului trecut Mer­curia a anunţat că va investi 50 milioane de dolari în capitalul Amromco Energy, al treilea producător de gaze naturale de pe piaţa locală, urmărind să obţină o poziţie bună pentru a profita de liberalizarea pieţei de gaze. Amromco Energy a avut în 2012 afaceri de 17 mil. euro şi pierderi de 15 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. În comparaţie, Petrom a avut anul trecut un profit net de un miliard de euro şi afaceri de 5,4 miliarde de euro.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

„În prezent ANRM are în derulare două categorii de acorduri petroliere, acorduri petroliere pentru dezvoltare-explorare şi exploatare, cele mai multe fiind încheiate cu OMV Petrom şi Romgaz, şi acorduri petroliere pentru explorare, dezvoltare şi exploatare“, au mai spus reprezentanţii instituţiei care gestionează toate resursele minerale ale României.

Anul acesta, România trebuie să stabi­lească un nou regim de redevenţe pentru petrol şi gaze. Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, pre­luată de grupul austriac OMV.

WikiZF: Profilul companiei Rongaz

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent rede-venţe cuprinse între 3,5% şi 13,5% din valoa­rea producţiei, în funcţie de tipul zăcă­mintelor de hidrocarburi.

Noile redevenţe se vor aplica în perioada 2015-2024, la finalul lunii februarie fiind constituit un comitet intermi­nisterial a cărui unică misiune va fi determinarea regimului prin care România va beneficia de resursele ei de petrol şi gaze în următorul deceniu.

Din acest comitet fac parte reprezentanţi din Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, ministrul delegat pentru energie, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Agenţia Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

 Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, spunea recent că noul regim trebuie să fie adoptat după alegerile prezidenţiale pentru a nu fi influenţate în vreun fel. Deocamdată, de la nivel oficial nu a fost înaintat nicio propunere privind cum ar trebui să arate noul regim. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO