Totuşi, valoarea companiei din prezent de pe bursa de la Bucureşti este de aproape două ori mai mică, respectiv 5,8 miliarde de euro. Analiştii spun că principalul motiv pentru care Petrom se tranzacţionează la un multiplu mai mic de profit este faptul că free-float-ul (acţiunile libere la tranzacţionare) Petrom este prea mic, astfel că fondurile cu mulţi bani ocolesc compania.
„Acţiunile Petrom se tranzacţionează la multipli de profit mai mici decât alte companii din sector în principal din cauza faptului că este ilichidă şi nu este cotată pe o bursă internaţională prin intermediul GDR-urilor, motiv pentru care nu intră în atenţia marilor fonduri de investiţii. Noi am evaluat compania la 6,35 miliarde de euro corespunzător unui preţ ţintă de 0,5027 lei/acţiune“, spune Tamas Pletser, analist la Erste Group.
Analiştii Swiss Capital au o recomandare de „cumpărare“ la Petrom cu un preţ ţintă de 0,628 lei/acţiune, care evaluează compania petrolieră la 35,6 mld. lei (circa 7,9 miliarde de euro).
WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom
OMV, proprietarul Petrom, al cărui profit a fost generat anul trecut în proporţie de 93% de compania românească, se tranzacţionează pe bursă la un multiplu de profit de 9,4, cu 75% mai mare decât în cazul Petrom.
Acţiunile gigantului american Exxon se tranzacţionează în prezent la un multiplu de peste două ori mare decât Petrom, de 12,7, iar Royal Dutch Shell şi British Petroleum sunt evaluate la de 10,5 şi respectiv 10 ori profiturile nete. Analiştii spun că în ciuda faptului că Petrom a înregistrat anul trecut profit record, rezultatele nu au oferit surprize majore, fiind apropiate de media estimărilor.
Înainte de rezultate analiştii estimau un profit net la Petrom pe 2013 de 4,7 mld. lei (circa 1,06 mld. euro), iar compania a raportat un profit net de 4,82 mld. lei (1,09 mld. euro).
Acţiunile Petrom au scăzut ieri cu 1,5% după publicarea rezultatelor şi au închis ziua la un preţ de 0,457 lei/titlu.
Citiţi în continuare pe ZF Corporate:
- declaraţia lui Andreas Peter Matje, directorul financiar al companiei, despre scăderea cifrei de afaceri
- date despre evoluţia producţiei de petrol şi gaze a Petrom
- opinia Marianei Gheorghe despre prezenţa Petrom în Kazahstan
- detalii despre activitatea Petrobrazi în 2013 şi planurile pentru Arpechim
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.