Petrom valorează 10 miliarde de euro după profitul record anunţat ieri, de 1 mld. euro. Pe Bursă, cea mai mare companie românească are o capitalizare la jumătate pentru că acţiunile sunt ilichide

20 feb 2014 Autor: Adrian Cojocar

Petrom, cea mai mare companie din România, a raportat ieri un profit record pe 2013 de 1,09 miliarde de euro, care multiplicat cu media multiplilor de profit ai companiilor din sector, de circa 10, ar conduce la o valoare a Petrom de peste 10 miliarde de euro.

Totuşi, valoarea companiei din prezent de pe bursa de la Bucureşti este de aproape două ori mai mică, respectiv 5,8 miliarde de euro.  Analiştii spun că principalul motiv pentru care Petrom se tranzacţionează la un multiplu mai mic de profit este faptul că free-float-ul (acţiunile libere la tranzac­ţionare) Petrom este prea mic, astfel că fondurile cu mulţi bani ocolesc compania.

„Acţiunile Petrom se tranzacţionează la multipli de profit mai mici decât alte companii din sector în principal din cauza faptului că este ilichidă şi nu este cotată pe o bursă internaţională prin intermediul GDR-urilor, motiv pentru care nu intră în atenţia marilor fonduri de investiţii. Noi am evaluat compania la 6,35 miliarde de euro corespunzător unui preţ ţintă de 0,5027 lei/acţiune“, spune Tamas Pletser, analist la Erste Group.

Analiştii Swiss Capital au o recomandare de „cumpărare“ la Petrom cu un preţ ţintă de 0,628 lei/acţiune, care evaluează compania petrolieră la 35,6 mld. lei (circa 7,9 miliarde de euro).

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

OMV, proprietarul Petrom, al cărui profit a fost generat anul trecut în proporţie de 93% de compania românească, se tranzacţionează pe bursă la un multiplu de profit de 9,4, cu 75% mai mare decât în cazul Petrom.

Acţiunile gigantului american Exxon se tranzacţionează în prezent la un multiplu de peste două ori mare decât Petrom, de 12,7, iar Royal Dutch Shell şi British Petroleum sunt evaluate la de 10,5 şi respectiv 10 ori profiturile nete. Analiştii spun că în ciuda faptului că Petrom a înregistrat anul trecut profit record, rezultatele nu au oferit surprize majore, fiind apropiate de media esti­mărilor.

Înainte de rezultate analiştii estimau un profit net la Petrom pe 2013 de 4,7 mld. lei (circa 1,06 mld. euro), iar compania a raportat un profit net de 4,82 mld. lei (1,09 mld. euro).

Acţiunile Petrom au scăzut ieri cu 1,5% după publicarea rezultatelor şi au închis ziua la un preţ de 0,457 lei/titlu.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- declaraţia lui Andreas Peter Matje, directorul financiar al companiei, despre scăderea cifrei de afaceri

- date despre evoluţia producţiei de petrol şi gaze a Petrom 

- opinia Marianei Gheorghe despre prezenţa Petrom în Kazahstan

- detalii despre activitatea Petrobrazi în 2013 şi planurile pentru Arpechim 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de  20.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014

 
Cuvinte cheie:
companie
, petrom
, profit
, miliarde
, actiuni
, crestere
, bursa
, anunt
, capitalizare
, record
, analisti
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 3 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (3):
George Vinea - 20 februarie 2014, 16:30

Noi zicem sa incetati propaganda "Petrom"

Petrom nu este companie romaneasca deoarece proprieatarii majoritari nu sint romani, stiti voi foarte bine cine sint. A fost facuta prin frauda statului roman si Petrom va trebui natioanizata, daca nu vreti sa ajungem la soarta Ucrainei, nu la valoarea de zece miliarde euro, cit ziceti voi ca valoreaza acum cii la valoarea platita de oligarhi.

Romania sa ia exemplul Argentinei si micutei Bolivii care are trezorerie 20 miliarde de dolari din exportul de gaze ( citi NY Times articol recent ca sa va cultivati in mod nepartinitor). Banii din Petrom ajung la Viena si de acolo mai departe. Platiti de ai nostri nenorocitii de romani. Sa nu va indoiti ca ca nva veni si acea vreme cint profitul Petrom se va repartiza celor ce muncesc in tara sta a nsoatra si nu moneygraberilor de aiurea.Deci trecerea in EU a fost transformata in a trap, nu asa?

Si inca ceva,

Cine realmente sinteti voi ZF? Cind veti publica comentariile ?

MihaiD - 20 februarie 2014, 10:03

Intr-o tara saraca ca Romania, petrolistii se bat cu pumnii in piept ce "buni" manageri sint, dar cei ce stabilesc preturile carburantilor impreuna cu politicienii trebuie sa aibe multa nesimtire, lipsa de constiinta, de umanitate, sa fie suficient de hoti, samd pentru a accepta aceea stare.
Ei sint groparii si killer-ii propriilor semeni :(

Stefan Ivan - 20 februarie 2014, 08:03

Petrom valora 10 mld. de euro si inainte de privatizare, numai ca gasca lui A. Nastase a modificat legile gazului si ale petrolului si a subevaluat Petrom-ul pentru ca o tara fara resurse petroliere, Austria si OMV-ul sa-si asigure materia prima si profiturile enorme pe spatele romanilor cu salarii si pensii de mizerie. Desigur, A. Nastase & gasca au incasat un comision super-supra-consistent. Inca un lucru, incetati cu Petrom ca fiind companie romaneasca si ganditi-va cate zeci, sute si miliarde de euro au fost repatriate, daca Petrom-OMV si-a permis sa declare profit, in Romania, de peste 1 miliard de euro.Restul sunt bla-bla-uri...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide