ZF 24

Piaţa crede într-o nouă reducere de dobândă de la BNR, la 3,75%

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

07.01.2014, 20:57 815

Consiliul de administraţie al BNR va continua astăzi politica de încurajare a creditului în moneda naţională începută în iulie 2013 şi va lua a cincea decizie succesivă de reducere a dobânzii-cheie, analiştii aşteptând coborârea ratei de referinţă la lei sub pragul de 4% pe an, respectiv până la 3,75%.

Spre deosebire de şedinţele precedente, piaţa aşteaptă de această dată o decizie suplimentară de creştere a lichidităţii în lei printr-o primă reducere a rezervelor minime pe care băncile sunt obligate să le ţină la BNR. Atât guvernatorul Mugur Isărescu, cât şi viceguvernatorul Cristi­an Popa au alimentat direct această aşteptare în ultima parte a lui 2013, anunţând începutul unei relaxări graduale a acestui instrument care s-a dovedit până acum foarte preţios în arsenalul băncii centrale. ING vede posibilă reducerea rezervelor la lei cu 2-3 puncte procentuale de la nivelul actual de 15%.

De asemenea, la începutul lunii viitoare este aşteptat un ultim impuls pe canalul dobânzii-cheie care ar urma să scadă la 3,5%, trăgând şi mai jos ratele ROBOR care dau preţul creditelor în lei şi care deja sunt la 2,2% la trei luni, respectiv 2,8% la şase luni, iar piaţa le vede coborând şi mai mult.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO