ZF 24

Piaţa energiei verzi în 2013 prin lupa avocaţilor:accent pe solar, surprize legislative, tranzacţii întrerupte

Cosmin Stăvaru, partener al firmei de avocatură Bulboacă & Asociaţii

Potenţialul deosebit pe care îl are România în ceea ce priveşte energia regenerabilă considerăm că va continua să atragă investitori, dar într-o măsură mai mică decât până acum. Pe de altă parte, o piaţă ce are un potenţial mare de creştere este piaţa de servicii energetice, eficienţa energetică şi proiectele în cogenerare, unde schema bonus pentru cogenerare de înaltă eficienţă nu a fost modificată până acum.

Cosmin Stăvaru, partener al firmei de avocatură Bulboacă & Asociaţii Potenţialul deosebit pe care îl are România în ceea ce priveşte energia regenerabilă considerăm că va continua să atragă investitori, dar într-o măsură mai mică decât până acum. Pe de altă parte, o piaţă ce are un potenţial mare de creştere este piaţa de servicii energetice, eficienţa energetică şi proiectele în cogenerare, unde schema bonus pentru cogenerare de înaltă eficienţă nu a fost modificată până acum.

Autor: Andrei Cîrchelan

03.12.2013, 00:08 233

Pentru avocatura de business din România, sectorul energiei regenerabile a fost una dintre cele mai mari provocări ale anului 2013, în contextul în care schema de stimulare a investiţiilor prin certificate verzi a fost modificată în sens negativ, iar investitorii au avut de luat decizii în privinţa continuării proiectelor locale.

„Evoluţia practicii de energie anul acesta a fost una destul de oscilantă. Înainte de modi­ficarea adusă schemei de sprijin, interesul investitorilor pentru sectorul energiei rege­ne­rabile era extrem de ridicat, aceştia încercând să achizi­ţio­neze sau să finanţeze proiecte aflate în diverse stadii de dezvoltare“, a declarat Cosmin Stăvaru, partener al firmei de avocatură Bulboacă & Asociaţii.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern în România prin intermediul unei scheme de certificate verzi. Fiecare producător de energie din surse rege­ne­rabile primeşte gratuit de la transpor­tatorul naţional Transelectrica un număr de cer­tificate verzi pentru energia pe care o produce şi livrează în reţea, respectivele certificate fiind vândute ulterior pe piaţă. Cel mai recent, la prima sesiune de tran­zacţionare din luna noiembrie, un certificat s-a vândut la un preţ de 188,5 lei sau 42 euro pe unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO