ZF 24

Piaţa muncii din Bistriţa-Năsăud: Al doilea mare angajator organizează jocuri de noroc, are cifră de afaceri zero şi pierderi de 70.000 de euro în 2012

Piaţa muncii din Bistriţa-Năsăud: Al doilea mare...

Autor: Adelina Mihai

19.03.2014, 00:06 812

Situaţia pieţei muncii din judeţul Bistriţa-Năsăud accentuează peisajul economic al unuia dintre cele mai sărace judeţe din regiune: cu un salariu mediu de 1.242 de lei net (în decembrie 2013), mai mic cu 30% decât salariul mediu naţional şi cu mai puţin de 60.000 de salariaţi la o populaţie de peste 280.000 de persoane, judeţul Bistriţa înre­gistrează un PIB per capita cu 28% mai mic decât cel înregistrat la nivel naţional.

Iar modul în care a evoluat econo­mia judeţului este bine reprezentat şi în structura celor mai mari 20 de anga­ja­tori: al doilea mare angajator al ju­deţului este, potrivit Inspecţiei Muncii,  Metropolis Bets, organizator de jocuri de noroc şi de pariuri, companie care raportează pierderi de circa 70.000 de euro în 2012, cifră de afaceri 0 şi nu are înregistrat niciun angajat, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Tot în topul celor mai mari angajatori din Bistriţa este şi compania Miro, care se ocupă de fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii şi care se află în prezent în procedură de insolvenţă.

Trei din top 20 angajatori din judeţ sunt instituţii de stat, respectiv Spitalul din Bistriţa, compania de apă (Aquabis) şi Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţie a copilului.



Compania cu cei mai mulţi angajaţi din Bistriţa este producătorul de com­ponente auto Leoni Wiring Systems, companie care avea în 2012 circa 3.100 de angajaţi, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe. În rest, anga­jatorii privaţi cu efective de salariaţi care îi poziţionează în top 20 activează în segmente diferite ale industriei, de la utilaje de construcţii, producţie de plăci din material plastic, tăierea lemnului sau filarea fibrelor textile. Iar lipsa locurilor de muncă şi a unităţilor de producţie care să creeze valoare adăugată mare în economie (şi implicit salarii mai mari) a determinat cel puţin 22.000 de locuitori din judeţ să plece pe termen lung în străinătate (majoritatea – peste 17.000 – cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani), principalele ţări de destinaţie fiind Italia, Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie, potrivit datelor defi­nitive de la recensământul din octom­brie 2011.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO