ZF 24

Piaţa muncii din Statele Unite suferă schimbări istorice: Americanii au demisionat într-un număr record în ultimele nouă luni. Numai în decembrie, 4,3 milioane de lucrători americani au plecat de la locurile lor de muncă

Piaţa muncii din Statele Unite suferă schimbări...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.02.2022, 15:00 427

În ultimele nouă luni, americanii au creat o nouă tendinţă: renunţarea la locurile de muncă.

În decembrie, 4,3 milioane de lucrători au demisionat, conform ultimului studiu al Biroului de Statistică a Muncii din Statele Unite. În noiembrie, un record de 4,5 milioane de lucrători au demisionat, după ce alţi 4,2 milioane de angajaţi şi-au agăţat pălăriile în cuier cu o lună înainte, scrie Business Insider.

Cu toate acestea, locurile de muncă noi de pe piaţă au crescut până la 10,9 milioane, o creştere total neaşteptată; Economiştii chestionaţi de Bloomberg au estimat că deschiderile vor scădea la 10,3 milioane în viitorul apropiat. Aceste cifre arată nivelul de disperare al angajatorilor de-a recurta personal, chiar şi în perioada de vârf a valului Omicron.

Deşi lucrătorii au demisionat în masă la finalul anului 2021, nivelul angajărilor a rămas totuşi ridicat, fapt care ilustrează că lucrătorii nu au stat pe margine, ci doar au schimbat locurile de muncă.

„Concedierile sunt la niveluri minime record, deoarece angajatorii nu-şi permit să piardă personal pe un fond al forţei de muncă deja instabil”, a declarat Daniel Zhao, economist senior la Glassdoor, pentru Business Insider. „Cred că aceasta realitate reflectă faptul că angajatorii recunosc cât de dificil este să recruteze personal în aceste vremuri şi, prin urmare, sunt mai dispuşi să acorde o a doua şansă angajaţilor decât să încerce să-i înlocuiască”.

„Mai puţine concedieri înseamnă că lucrătorii au mai multă siguranţă”, a spus Nick Bunker, director de cercetare economică la Indeed. „Pe o piaţă a forţei de muncă în care angajatorilor le este relativ dificil să înlocuiască personalul, companiile au ajuns să îşi păstreaze cu disperare lucrătorii”.

Această realitate reprezintă un semn al unei schimbări istorice pe piaţa muncii, care pare să îndrepte pendulul puterii mai mult către muncitori decât către angajatori. Această creştere a puterii muncitorilor vine după ani de zile de declin. Salariile în America au stagnat de zeci de ani, în timp ce apartenenţa la sindicate rămâne deosebit de scăzută.

Cercetările recente au descoperit că lucrătorii au subestimat cât de mult pot câştiga în alte locuri – dacă aceştia ar avea o înţelegere mai exactă a oportunităţilor exterioare, multe locuri de muncă cu salarii mici nu ar mai prezenta calităţile necesare pentru a continua să existe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO