ZF 24

Piaţa vinului românesc trece prin una dintre cele mai bune perioade din ultimul deceniu

Anuarul de business al României 2019. Cei mai mari jucători din economie

Piaţa vinului românesc trece prin una dintre cele mai...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.08.2019, 15:12 2236

Piaţa vinului românesc trece prin una dintre cele mai bune perioade din ultimul deceniu, românii fiind tot mai atraşi de licoarea lui Bachus în timp ce producătorii încep să fie tot mai atenţi la cum „plămădesc” vinurile. Cele mai recente estimări arată că anul trecut producţia de vin a ajuns la 5,2 milioane de hectolitri. Această valoare plasează România pe locul 12 la nivel mondial şi şase european, suflând în ceafa Portugaliei, unul dintre marile nume în ceea ce priveşte producţia licorii lui Bachus. Producţia de vin a României a crescut cu peste 20% anul trecut, jucătorii vorbind de un an excepţional din punct de vedere cantitativ. Pe de altă parte, producătorii români îşi fac loc cu greu pe pieţele internaţionale, în timp ce vinul românesc continuă să fie considerat unul ieftin. Astfel, doar 3,5% din producţie merge la export.

Prin comparaţie, statisticile europene arată că marii producători precum Spania, Portugalia şi Italia exportă circa jumătate din ce produc. În cazul Franţei ponderea este la 30%, arată datele anterioare ale biroului de statistică european Eurostat.

Din totalul exporturilor locale de vin, cea mai mare parte merge către ţările UE, restul pe pieţele „exotice“, în frunte cu China, SUA şi Canada, arată cele mai recente statistici ale Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri (APEV).

Cel mai scump vin ajunge în state precum China, Canada şi Polonia, care nu produc vin. La polul opus, în Spania vinul românesc ajunge la 1,1 euro per litru. Acest stat este însă unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de profil din lume.

Jucătorii din piaţă precizează că din totalitatea vinului trimis peste graniţe doar 15-20% este îmbuteliat, restul fiind vrac.

Pe piaţa din România, în total, există peste 180 de crame care produc vin îmbuteliat, numărul lor fiind pe un trend ascendent continuu în ultimul an, arată datele portalului de specialitate crameromania.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO