ZF 24

Pieţele internaţionale sunt la maxime, dar au început turbulenţele. Brokerii nu se tem însă de o „zguduială“ de proporţii care să schimbe trendul de creştere

AFP/ Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa

27.05.2013, 19:56 1274

Cele mai mari burse internaţionale au crescut într-un ritm ameţitor, Japonia fiind surpriza ul­ti­mului an, cu o creştere de peste 70%. După ast­fel de creşteri este normal să apară şi corecţii, iar evoluţiile din ultimele zile de pe piaţa ja­poneză arată că nicio minune nu ţine prea mult.

Totuşi, brokerii locali nu se aşteaptă la un eveniment major pe pieţele internaţionale, care să schimbe trendul mare de creştere început în 2009, chiar dacă pe plan extern există un curent „fundamentalist“ destul de puternic care susţine că evoluţiile pieţelor nu sunt justificate de performanţele macroeconomice.

„În momentul de faţă nu cred că putem să asistăm la zguduiri serioase ale pieţelor de capital. Multe pieţe sunt la maxime istorice şi nu avem precedente la care să ne raportăm. Cred că faptul că piaţa a accelerat foarte mult se datorează în parte şi exuberanţei iraţionale a investitorilor şi cred că nişte corecţii vor fi, dar trendul principal de creştere început în 2009 va continua şi nu e nimic care să ne facă să credem că vor fi mişcări negative de amploare pe pieţe“, a declarat Ciprian Bîrsan, senior trader la Transilvania Capital.

Pe plan extern însă opiniile sunt împărţite şi există un curent de opinie destul de puternic care susţine în continuare că evoluţiile pieţelor se datorează în primul rând banilor pompaţi în pieţe de băncile centrale, prin achiziţia de bonduri, în timp ce creşterea economică este mică (în SUA) sau nu există (în Europa).

Evoluţia bursei din Japonia, care doar de la începutul anului a crescut cu peste 40%, seamănă mult cu o bulă speculativă. Joia trecută, indicele japonez Nikkei a scăzut cu peste 7% într-o zi, iar după o revenire vineri, ieri a mai pierdut 3,2%.

În plus, şeful băncii centrale a SUA (Fed) Ben Bernake a declarat săptămâna trecută că banca centrală a Japoniei a contribuit la un bubble speculativ pe piaţa de capital, prin injecţiile de lichidităţi, şi a dat de înţeles că Fed ar putea reduce achiziţiile de bonduri ame­ri­cane (mecanismul prin care a injectat în ultimii ani bani în piaţă), pentru a nu repeta scenariul din Japonia.

Întrebarea este: ce se va întâmpla când va apărea o nouă criză? Cum vor putea reacţiona băn­cile centrale, care deja au rămas fără gloanţe?

„Aceasta este problema politicilor eco­nomice orientate pe creşterea artificială a co­ta­ţiilor: în cele din urmă colapsul economiei este urmat de cel al burselor. Am văzut asta în 2000 şi 2008. S-a declanşat în Japonia şi în scurt timp va lovi SUA şi Europa. Investitorii ar trebui să ia notiţe după acest avertisment major trimis de pieţele financiare. Dacă nu sunt pregătiţi pentru un posibil colaps al pieţelor, este timpul să o facă“, apreciază Cristian Cochinţu, analist la Admiral Markets, o firmă estoniană care intermediază tranzacţii pe pieţele valutare (Forex).

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 28.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO