ZF 24

Ping-pong cu fabricile construite de la zero: Ministerul Economiei începe reindustrializarea, dar nu ştie unde s-au construit fabrici mari în cinci ani

Ping-pong cu fabricile construite de la zero: Ministerul...

Autor: Dana Ciriperu

28.10.2013, 00:08 509
Centrul de inginerie al Renault de la Titu şi fabricile americanilor de la Lufkin (Ploieşti) şi ale grupului portughez Prio Foods (Lehliu) sunt cele mai mari investiţii de la zero realizate în Ro­mânia în cei cinci ani de criză, po­trivit unor informaţii fur­nizate la solicitarea ZF de că­tre Departamentul pentru Proiecte de In­frastructură şi Investiţii Străine (DPIIS).
 
Lista marilor proiecte de investiţii derulate în ultimii cinci ani arată că sectorul compo­nentelor auto a fost cel mai dinamic şi în criză, dar şi că multe dintre proiectele companiilor străine s-au realizat cu ajutor de stat. Renault a primit ajutor de stat pentru centrul de la Titu. Spri­jin din partea statului au primit şi ame­ricanii Honeywell, nemţii de la Bosch şi Draexlmaier, americanii de la Lufkin sau cei de la Toro (care au construit o fabrică de sisteme de irigaţii), dar şi Premium Aerotec. O analiză recentă a ZF arată că mai mult de două treimi din firmele care au beneficiat de ajutoare de stat în ultmii ani sunt străine.
 
 
Datele trimise de DPIIS arată că cele 19 investiţii de la zero derulate în ultimii ani au creat în jur de 10.000 de locuri de muncă şi au atras investiţii de aproape 1,2 mld. euro. „Sunt doar proiecte din portofoliul ARIS/CRPCIS (fostele centre dedicate investiţiilor străine care se află din martie în subordinea lui Dan Şova – n. red.), au spus reprezentanţii instituţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO