• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
ZF 24

Platforma de tranzacţionare FTX este în pragul prăbuşirii: Sam Bankman-Fried le-a transmis învestitorilor că, fără o injectie de capital de 4 miliarde de dolari, compania va trebui să declare faliment

Platforma de tranzacţionare FTX este în pragul prăbuşirii: Sam Bankman-Fried le-a transmis învestitorilor că, fără o injectie de capital de 4 miliarde de dolari, compania va trebui să declare faliment

Autor: Andrei Şerbănescu

10.11.2022, 12:19 774

Sam Bankman-Fried le-a spus miercuri investitorilor FTX.com că, fără o injecţie de bani, compania va trebui să declare faliment, potrivit unei persoane care are cunoştinţă directă despre acest lucru, a raportat Bloomberg.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Bankman-Fried i-a informat pe investitori că bursa sa de criptomonede se confruntă cu un deficit de până la 8 miliarde de dolari şi că are nevoie de 4 miliarde de dolari pentru a rămâne solvabilă. 

"Am dat-o-n bară", le-a spus Bankman-Fried investitorilor în timpul convorbirii, potrivit persoanelor care cunosc detaliile conversaţiei. El a spus că ar fi "incredibil, incredibil de recunoscător" dacă investitorii l-ar putea ajuta.

Recunoaşterea dificultăţilor tot mai mari ale firmei sale şi a opţiunilor limitate este o întorsătură uluitoare pentru fostul geniu al industriei cripto, care valora cândva 26 de miliarde de dolari şi care a fost comparat cu John Pierpont Morgan. 

În timp ce bursa se clatină, în balanţă nu este pusă doar soarta investitorilor şi a creditorilor săi, ci şi a tuturor celor care nu au reuşit să recupereze activele clienţilor de când au fost oprite unele retrageri la începutul săptămânii. În urma falimentului firmelor de criptomonede Celsius şi Voyager, miliarde de dolari din banii clienţilor au fost blocaţi în proceduri de faliment.

FTX are o listă proeminentă de susţinători, precum Sequoia Capital, BlackRock Inc., Tiger Global Management şi SoftBank Group Corp. Sequoia a depreciat întreaga valoare a participaţiilor sale la FTX.com şi FTX.us, ceea ce indică faptul că firma nu vede o cale clară de recuperare a investiţiei sale.

Cu toate acestea, Bankman-Fried a rămas sfidător în timpul unei perioade agitate de aproximativ 24 de ore, care a inclus o serie de speculaţii tot mai mari potrivit cărora Binance nu va merge până la capăt cu afacerea. 

El le-a spus în mod repetat investitorilor în timpul conferinţei telefonice de miercuri după-amiază că pur şi simplu nu era adevărat că Changpeng Zhao renunţa la preluare.

Aproximativ o oră mai târziu, Binance a declarat că într-adevăr se retrăgea.

"Speranţa noastră a fost de a putea sprijini clienţii FTX pentru a oferi lichiditate, dar problemele sunt în afara controlului nostru sau a capacităţii noastre de ajutor", a declarat Binance, bursa de criptomonede fondată de Zhao.

Pe lângă tensiunile financiare, FTX atrage atenţia autorităţilor americane. 

Securities and Exchange Commission şi Commodity Futures Trading Commission investighează dacă firma a gestionat în mod corespunzător fondurile clienţilor, precum şi relaţia sa cu alte părţi ale imperiului cripto deţinut de Bankman-Fried, inclusiv cu casa sa de tranzacţionare Alameda Research, a relatat miercuri Bloomberg News. Oficiali din cadrul Departamentului de Justiţie colaborează, de asemenea, cu procurorii SEC, la rezolvarea acestui caz. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: