Bănci și Asigurări

Plopeanu: Asigurarile de viata pot ajunge la 3,3 mld. lei in 2010

09.03.2007, 13:23 17

Piata asigurarilor de viata ar putea ajunge in 2010 la 3,3 miliarde de lei (aproape un miliard de euro), in conditiile in care aceasta ar inregistra un ritm de crestere de peste 25% in urmatorii trei ani, potrivit estimarilor lui Fanel Plopeanu, directorul general al Omniasig Life.
"Evolutiile favorabile din ultimii ani in ceea ce priveste armonizarea legislatiei cu acquis-ul comunitar, cresterea eficientei si a nivelului de competenta si profesionalism ale companiilor care activeaza pe piata autohtona, oferta similara din punct de vedere al acoperirii riscurilor cu aceea din tarile cu traditie in industria asigurarilor, cresterea gradului de capitalizare, ne indreptatesc sa fim optimisti in legatura cu succesul adaptarii industriei locale de asigurari la solicitarile care decurg de la integrarea in UE", a declarat pentru ZF Fanel Plopeanu.
El estimeaza ca piata asigurarilor de viata va creste cu 29% in acest an, pana la 1,8 mld. lei (510 mil. euro). "Este putin hazardat sa prognozam o evolutie foarte crescatoare, pentru ca sunt multi factori care influenteaza piata la un moment dat si de aceea cred ca sunt putini cei care-si pot permite sa lanseze asemenea afirmatii", a afirmat Plopeanu.
Omniasig Life nu este singura companie de asigurare care estimeaza o crestere de peste 20% a pietei asigurarilor de viata in urmatorii ani, de aceeasi parere fiind majoritatea jucatorilor de pe piata.
La inceputul acestui an, Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata, previziona ca in 2010 piata se va tripla, ajungand la 900 de milioane de euro, in conditiile in care va creste ponderea vanzarilor prin canale de distributie alternative, precum bancile sau brokerii de asigurare, dar si datorita unui nivel mai ridicat de educare a pietei.
Liberalizarea serviciilor ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a facut ca un numar mare de companii de asigurare (67) si intermediari in asigurare (43) din spatiul comunitar sa notifice la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) intentia de a opera direct din tara de origine. Dintre toti, sase asiguratori au depus cerere pentru a vinde RCA.
"De la 1 ianuarie 2007 orice asigurator sau intermediar in asigurari autorizat in oricare din celelalte state membre ale UE poate desfasura operatiuni in Romania dupa notificarea CSA, drept urmare vom asista la o 'invazie' a societatilor vest-europene pe piata de profil de la noi, dar si companii de la noi vor intra pe pietele de profil din afara tarii", spune Plopeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO