ZF 24

Polonia se ancorează de Germania şi Azerbaidjan pentru a rezista dependenţei de Rusia

Premierul polonez Donald Tusk a promis că va presa Bruxelles-ul să construiască o uniune energetică europeană

Premierul polonez Donald Tusk a promis că va presa Bruxelles-ul să construiască o uniune energetică europeană

Autor: Bogdan Cojocaru

04.04.2014, 00:05 771
Polonia s-a făcut remarcată prin ofen­siva diplomatică dusă împotriva Rusiei după ce trupele acesteia au invadat Cri­meea, iar acum promite o ofensivă diplo­matică la Bruxelles pentru crearea unei uniuni energetice europene bazate pe solidaritate şi diversificare pentru a stopa influenţa Rusiei în Europa. Iar, până când Europa se va mobiliza, Polonia se ancorează la vest şi est de singurele ţări din regiune cu puterea de a rezista Rusiei, Germania şi Azerbaidjan.

Dependenţa Poloniei de gazele naturale cumpărate din Rusia s-a redus semnificativ săptămâna aceasta după ce Germania, cea mai mare economie europeană, a finalizat o investiţie care permite Poloniei să-şi aco­pere cea mai mare parte din necesarul de consum în cazul în care importurile sale de gaze ruseşti sunt întrerupte, scrie The Wall Street Journal. Transportatorul german de gaze naturale Gascade a deschis o staţie modernizată de pompare în estul ţării care va permite Poloniei să primească gaze din Germania.

În cazul în care livrările din Rusia sunt stopate complet, Polonia va putea importa astfel până la 5,5 miliarde de metru cubi de ga­ze pe an de la Germania, echivalentul a peste 60% din cât cumpără anual de la Gaz­prom, monopolul rus al exporturilor de gaze.

În deceniile petrecute de Polonia în blocul sovietic, infrastructura energetică a ţării a fost strâns legată de cea a URSS, urmarea fiind că în prezent statul polonez îşi importă cea mai mare parte a necesarului de gaze din Rusia. Gazele livrate de Rusia prin contracte pe termen lung care obligă la plata integrală chiar dacă cantitatea de combus­tibil prevăzută în acord nu a fost accesată în totalitate acoperă aproape 60% din con­sumul anual de 15 miliarde de metri cubi al Poloniei. O mare parte a gazelor importate este consumată de industria chimică şi de centralele termoelectrice.

Noua staţie de pompare reduce riscul ca industria să fie afectată de întreruperi de gaze, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câ­ţiva ani, când Rusia a întrerupt livrările din cauza unor dispute între Moscova şi Kiev.

Gascade este o companie care aparţine Wintershall, cel mai mare producător de petrol şi gaze naturale din Germania, şi Gazprom. Germania are o relaţie specială cu Rusia, fiind dependentă de energia ru­sească până când sectorul energetic german trece de la energia nucleară la energie verde. Economia germană este cel mai mare client european al Gazprom. Însă Rusia este dependentă la rândul ei de investiţiile şi mai ales de tehnologia germană.

 

Pilonul energetic de la est

După Germania, Polonia caută să se ancoreze energetic de Azerbaidjan, o economie suficient de puternică încât să-şi permită să concureze cu Rusia pentru piaţa europeană a energiei.

În pregătirea unui forum azero-polonez pe teme economice organizat luna aceasta la Baku, ministerul polonez al economiei a chemat la Varşovia o delegaţie de jurnalişti azeri cărora le-a explicat că „companiile polo­neze, în special cele din sectorul energetic şi chimic, sunt interesate de Azerbaidjan nu doar ca exportator de materii prime, dar şi din punctul de vedere al posibilităţii întăririi colaborării astfel încât să participe la procesarea acestor materii prime“, infor­mează agenţia azeră de presă news.az.

Autorităţile poloneze le-au subliniat jurnaliştilor că Polonia vrea să aprofundeze colaborarea cu Azerbaidjan în sectorul petrolier şi în special în cel al gazelor naturale. Polonia se oferă în schimb să ajute Azerbaidjanul să-şi dezvolte infrastructura de transport astfel încât să comunice mai bine cu statele vecine şi să reprezinte o poartă de intrare în Europa pentru produsele azere.

Azerbaidjanul este o ţară independent economic şi mai ales energetic care a ajuns să concureze cu Rusia la exportul de gaze către Europa. Companiile azere investesc activ în străinătate, sunt prezente activ în Turcia şi în ţări râvnite de Rusia precum Georgia şi Ucraina. Afacerile azere au început să investească şi în Elveţia şi România, unde SOCAR a deschis mai multe benzinării.

Pe plan intern, Polonia vrea să-şi asigure indepenţa energetică insistând pe dezvoltarea industriei gazelor de şist, resursă abundentă acolo, şi pe cărbune, o sursă ieftină de energie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO