Premierul Victor Ponta a anunţat după discuţiile tehnice cu FMI înţelegerea la care s-a ajuns. Bugetul va fi discutat în şedinţa de mâine de guvern şi aprobat până vineri. El se bazează pe o creştere economică de 2,5%, deficitul agreat de Fondul Monetar şi de Comisia Europeană fiind de 1,83% din PIB pe cash.
Veniturile bugetului sunt prevăzute la 225 de miliarde de lei, iar cheltuielile la 238 de miliarde de lei, cu un deficit de 13 miliarde de lei, sub cel prevăzut anul acesta (14,8 miliarde de lei).
Deficitul nu cuprinde şi sumele suplimentare ce vor fi acordate Armatei (0,3% din PIB), pentru că reprezentatul Comisiei Europene nu a avut mandat să negocieze includerea acestor sume în deficit. Anterior, FMI solicitase guvernului să adopte bugetul cu un deficit de 0,9% din PIB, executivul de la Bucureşti insistând că îi este imposibil să încheie discuţiile pe un deficit mai mic de 1,4% din PIB.
Taxa pe stâlp urmează să fie redusă de la 1,5% la 1%, iar salariul minim va fi majorat la 975 de lei de la 1 ianuarie şi la 1050 de lei de la 1 iulie. În plus, guvernul s-a înţeles cu finanţatorii internaţionali ca TVA-ul pentru pachetele all-inclusive să fie redus de la 24% la 9%, impactul bugetar calculat fiind de 100 de milioane de lei.
”Dacă în primul semestru această tendinţă de creştere a încasărilor la buget şi încadrare în ţinta de deficit se păstrează, urmează să examinăm noi măsuri de relaxare fiscală, în special reducerea TVA pentru produse agricole, acesta fiind obiectivul următor”, a spus Ponta.
Creditorii internaţionali vor reveni la finalul lunii ianuarie în România pentru o revizuire a bugetului.