ZF 24

Ponta, despre jaful naţional făcut la retrocedări sub PDL: samsari care au primit despăgubiri de 20 mil. euro

Ponta, despre jaful naţional făcut la retrocedări sub...

Autor: Roxana Pricop

12.04.2013, 14:27 1399

România a retrocedat 9.000 de clădiri, peste un milion de hectare intravilan şi extravilan, şi 5 miliarde de euro prin plăţi în numerar şi acţiuni la Fondul Proprietatea în ultimii douăzeci de ani, a anunţat premierul Victor Ponta într-o conferinţă de presă ţinută astăzi pe subiectul noii legi a retrocedărilor.

Vedeţi aici raportul guvernului

Deşi România a retrocedat în ultimii douăzeci de ani cât nu a făcut niciun alt stat fost comunist din Europa, au mai rămas de rezolvat circa 200.000 de cereri. Nimeni nu ştie cuantumul exact al acestor cereri şi câte dintre ele sunt îndreptăţite.

Marea problemă a procesului de restituire din ultimii ani este că cesionarii de drepturi litigioase au fost principalii beneficiari ai compensaţiilor

“O mie de cesionari au primit 7 miliarde de lei. Mai mult, 2% din dosarele soluţionate, adică 415 de persoane, au încasat 60% din bani, adică 8 miliarde de lei, în condiţiile în care restul de 26.600 de foşti proprietari au primit 6,4 miliarde de lei”, a declarat premierul Victor Ponta.

De asemenea, premierul a prezentat cazuri concrete în care anumite persoane au achiziţionat dosare de retrocedare la un preţ de câteva zeci de mii de euro şi au primit despăgubiri şi de 20 milioane de euro, sau un dosar în care un hectar de teren agricol a fost evaluat la 500.000 euro. Aceste dosare prezentate au fost soluţionate în 2010 când la conducerea ANRP era Crinuţa Dumitrean, susţinută în funcţie de PDL.

Premierul a cerut preşedintelului Autorităţii Naţionale de Restituirea Proprietăţilor să îi prezinte soluţiile legale, astfel încât identitatea persoanelor care au încasat cele mai mari despăgubiri să poată fi făcută publică având în vedere că acestea persoane au fost despăgubite din bani publici.

Potrivit datelor prezentate de premier, circa 25% din persoanele care au primit despăgubiri de la ANRP sunt cetăţeni români, şi 75% sunt persoane din afara ţării.

Guvernul vrea să îşi asume miercuri răspunderea pe noua lege a retrocedărilor care îşi propune să finalizeze restituirea proprietăţilor confiscate abuziv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO