ZF 24

Ponta: Guvernul îşi permite reducerea CAS în 2014, dar nu a identificat resurse pentru 2015 şi 2016

Ponta: Guvernul îşi permite reducerea CAS în 2014, dar...

Autor: Anca Dumitrescu

12.06.2014, 17:11 158

"Pentru 2014 este evident că ne putem permite să avem o reducere a CAS, datorită veniturilor bugetare mai bune, dar aceaste măsuri trebuie să fie sustenabile pe termen lung, în 2015, 2016. În acest caz nu au fost identificate încă măsurile care să facă sustenabilă reducerea CAS", a arătat Ponta.

Premierul a spus în cadrul interviului că Fondul Monetar Internaţional a amânat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu România,.

Instituţia internaţională nu va încheia procesul de evaluare a acordului preventiv cu România până la întocmirea proiectului de buget pentru anul 2015, a spus Ponta, precizând că acordul stand-by rămâne în grafic.

Ponta a arătat că acesta va fi rolul vizitei din noiembrie cu reprezentanţii FMI, de asigurare a sustenabilităţii reducerii CAS pentru anii următori, prin identificarea unor măsuri concrete.

Premierul a mai spus că România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

România a încheiat cu succes, în ultimii patru ani, două acorduri cu FMI, UE şi Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea acord, semnat în 2011 şi finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autorităţile optând să nu acceseze fondurile puse la dispoziţie de creditorii externi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO