ZF 24

Ponta vede 5,1 milioane de salariaţi, în timp ce INS numără doar 4,3 milioane de salariaţi în economie

Ponta vede 5,1 milioane de salariaţi, în timp ce INS...

Autor: Andi Manciu

29.04.2013, 19:51 972

Premierul Victor Ponta a spus ieri că în prezent sunt 5,1 milioane de angajaţi cu contract de muncă, cu 200.000 de mai mulţi decât în toamna anului trecut, când erau 4,9 milioane.

Însă datele INS arată că în ianuarie 2013, de când sunt ultimele informaţii disponibile, erau 4,345 de milioane de salariaţi, cu doar 24.000 mai mult decât numărul de salariaţi din septembrie 2012.

Premierul Boc a rămas în istoria declaraţiilor de presă privind manipularea datelor statistice pentru că anunţa numai numărul de contracte nou-semnate în diferite perioade ale anului şi nu evoluţia stocului numărului de contracte, având în vedere că în fiecare lună se şi desfiinţează câteva sute de mii de contracte.

România avea în decembrie 2008, înainte de criză, 4,8 milioane de salariaţi, iar de atunci nu a mai recuperat. 500.000 de locuri de muncă au fost pierdute în criză.

Premierul Ponta a mai spus că nu agreează sintagma „omul gras“ folosită de şeful statului, dar că trebuie operate în continuare restructurări în ministere şi agenţii, precum şi în companiile de stat.

Ponta a fost întrebat despre afirmaţiile şefului statului cu privire la „omul gras“, reprezentând bugetarii, care trebuie în continuare să slăbească, respectiv să se opereze restructurări. „În primul rând, comparaţia cu omul gras şi omul slab am criticat-o din 2010, deoarece a fost folosită în 1932 în campania din Germania, de către partidul lui Hitler. Nu mi-a plăcut nici atunci această comparaţie, nu-mi place nici acum. În domeniul administraţiei publice sunt în continuare... şi trebuie restructurarea unor ministere şi agenţii, aşa cum cred că în sănătate în special - mă bucur că preşedintele a ajuns la concluzia mea - şi în educaţie avem nevoie să mai angajăm, să mai deblocăm posturi“, a răspuns premierul.

El a mai menţionat că inclusiv la compa­niile de stat trebuie operate restructurări, întrucât acestea trebuie să răspundă compe­tiţiei din piaţă.

„Această creştere este exclusiv în zona privată, pentru că la stat nu am angajat, am deblocat nişte posturi doar la sănătate, dar erau din posturile vechi blocate. Faptul că sunt 200.000 de noi contracte - probabil că nu s-au creat 200.000 de locuri de muncă, ci de fapt

s-au oficializat, s-au legalizat nişte raporturi de muncă care existau şi anterior“, a declarat premierul.

El a precizat că obiectivul Guvernului este acela de a se ajunge la un număr de angajaţi cu contract de muncă egal cu cel al pensionarilor, respectiv peste 6 milioane de persoane.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, referindu-se la bugetari, că „omul gras“ din economie trebuie „să slăbească“ în continuare, dar în acelaşi timp este momentul unui „acord fin“, pentru completarea cu personal în locurile unde există un deficit, cum e cazul spitalelor.

Vom vinde 10% din Hidroelectrica în toamnă

Premierul Victor Ponta a declarat luni că speră ca Hidroelectrica să iasă din procedura de insolvenţă în luna iunie a acestui an, iar în toamnă ar urma listarea pe bursă a 10% din această companie de stat.

Ponta a vorbit despre succesul înregistrat în cazul Transgaz şi despre faptul că speră ca acelaşi lucru să se repete şi în cazul Nuclearelectrica.

„Sper ca în iunie Hidroelectrica să iasă din insolvenţă şi după aceea în toamnă de asemenea să listăm 10%“, a precizat premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO