ZF 24

Sfidandu-l pe Basescu, Negoita a refuzat in 2008 sa candideze la Primaria Generala a Capitalei, iar PD a pierdut Bucurestiul

06.11.2009, 14:35 56

Liviu Negoita, desemnat de presedintele Basescu sa formeze unnou guvern a refuzat in 2008 sa candideze pentru Primaria Generalaa Capitalei, castigata, mai apoi, de fostul social-democrat SorinOprescu in fata puternicului lider PD, Vasile Blaga.

Dorinta lui Traian Basescu a fost ca Negoita sa atace aceastafunctie, dar nu stim motivul exact al refuzului sau. Era dejaprimar al sectorului 3 al Bucurestiului, capitalul sau politic eraenorm (depasea 60% in increderea populatiei), acesta fiind motivulpentru care Traian Basescu, seful statului (care decidea, practic,ce intampla in PD), a dorit ca el sa intre in aceasta cursa.Negoita avea atunci 46 de ani, iar surse din PD au sustinut camotivul refuzului sau e doar acela ca ar mai dori un mandat infruntea sectorului 3, mandat pe care l-a castigat, de altfel, dinprimul tur. O alta explicatie "pe surse" a fost ca Negoita ar aveaprobleme medicale, dar acest lucru nu a fost confirmat la niveloficial si, de altfel, iesirile publice ale primarului nu auindicat ca el ar avea vreo problema de sanatate.

Negoita face parte din categoria oamenilor politici tineripromovati de Traian Basescu, pe atunci presedinte al PD si primargeneral al Capitalei. De acelasi tratament au avut parte Emil Boc,Roberta Anastase (presedinta Camerei Deputatilor) Monica Ridzi sauLavinia Sandru. Negoita, Boc si Anastase au fost lozurilecastigatoare.
In primavara lui 2004, tanara Alianta D.A. PNL-PD parea ca aresanse infime in fata "mamutului" PSD, un partid condus cu mana defier de Adrian Nastase si sprijinit pe fata de Ion Iliescu de laCotroceni.

Perceptia publica, in perspectiva alegerilor legislative siprezidentiale decisive din toamna-iarna acelui an, putea fischimbata doar daca PNL-PD ar fi avut succes in alegerile localecare s-au desfasurat in vara.

Basescu a sustinut atunci ca administratia locala trebuieintinerita si ca, inainte de a pretinde sa joace un in guvern,oamenii dornici de afirmare din PD trebuie sa demonstreze mai intaica sunt competenti la nivel locale (Basescu se dadea pe sine caexemplu). De fapt, Basescu si-a trimis cei mai buni oameni tineriin teritoriu, iar strategia a avut succes pentru ca atunci a fostclar ca PSD are in Alianta PNL-PD un adversar de care trebuie sa seteama. Asa a ajuns Negoita, care era deja deputat PD inca din 1996si daduse dovada de calitati in aceasta pozitie, sa candidezepentru primaria sectoului 3 a Bucurestiului, pe care a sicastigat-o, de altfel. Emil Boc, premierul in exercitiu pe care, inviziunea lui Basescu, Negoita ar urma sa-l inlocuiasca, a fost inaceeasi situatie. Era si el deputat de patru ani, extrem deapreciat si cu o imagine publica de invidiat. Boc a castigat si elPrimaria Clujului in 2004. Si Boc si Negoita si-au reinoitmandatele de primari anul trecut, castigand alegerile din primultur.

Nu putem sti daca refuzul lui Negoita de a intra in cursa pentruPrimaria Generala a insemnat si pierderea suprematiei PD inBucuresti, dupa ce Traian Basescu castigase, in alegeri, douamandate, iar Adriean Videanu unu (de fapt, varianta Negoita aaparut dupa ce Videanu a refuzat sa mai candideze pentru un aldoilea mandat). Insa un lucru este evident: cel mai puternic om dinPD, dupa Basescu, este vorba despre Blaga, a pierdut alegerile infata lui Sorin Oprescu care a candidat ca independent.
Sansele ca Negoita sa poata forma un guvern pana in alegeri suntzero. Mai este exact o luna pana cand vom afla numele viitoruluipresedinte. Un guvern stabil va fi format abia dupa alegeri, candnoul presedinte va desemna un premier care are sanse sa-si gaseascao majoritate parlamentara stabila, o majoritate pe care oricepremier desemnat acum de Basescu nu o va gasi. Pana atunci toatalumea trage de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO