ZF 24

Povestea antreprenorului din Cluj care trimite 5.000 de români pe an în croazieră: „Anul trecut am vândut o vacanţă de 39.000 de euro“

Ioan Băşea: Croaziera este cel mai complex şi complet pachet turistic, conform Organizaţiei Mondiale a Turismului

Ioan Băşea: Croaziera este cel mai complex şi complet pachet turistic, conform Organizaţiei Mondiale a Turismului

Autor: Mădălina Panaete

13.03.2016, 00:00 3694
Ioan Băşea, 55 de ani, a pus bazele agenţiei de turism croaziere.net în urmă cu mai bine de 15 ani şi a ajuns să trimită în vacanţă pe mare 4.000-5.000 de români anual în zona Mediteranei, vestul Europei sau chiar în Asia, Australia sau America.
 
„Am ales domeniul croazierelor pentru că pe vacanţele cu destinaţii clasice precum Turcia, Grecia, Spania erau deja touroperatori cu vechime pe piaţă şi atunci m-am gândit că este destul de greu să trăieşti din revânzarea de pachete turistice. Însă, croazierele erau şi un vis mai vechi de-al meu. În clasa a opta voiam să dau ori la aviaţie ori la marină, dar tata nici n-a vrut să audă“, povesteşte antreprenorul care înainte de afacerea croaziere.net a fost profesor şi mai apoi a avut un business cu instalaţii de apă şi gaz.
 
Începutul a fost dificil pentru că românii încă nu ştiau ce înseamnă o croazieră şi care sunt serviciile de care beneficiezi, iar în plus liniile de croazieră cereau atestări speciale pentru a putea vinde astfel de pachete turistice.
 
„În primul an cred că am vândut 7-8 cabine pe croaziere şi am făcut vreo 20.000 de euro. Râdea chiar şi familia de mine. Însă am văzut că este loc de creştere şi am continuat“, îşi aminteşte el. Antreprenorul po­vesteşte că acum 7-8 ani le explica ore în şir clien­ţilor ce înseamnă o croazieră, însă treptat consumatorii s-au educat, iar cererea a devenit tot mai mare.
 
După numeroase cursuri, antreprenorul a reuşit să obţină acreditarea CLIA (Cruise Lines International Association), iar „uşile au început să se deschidă“. Astfel, în prezent compania a ajuns să lucreze cu circa 25 de linii de croazieră precum Carnival Corporation, Royal Caribbean sau Norwegian Cruise Line.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO