Bănci și Asigurări

Povestea unui CEO: cum a fost epoca Interamerican pentru olandezul van Voorden

Povestea unui CEO: cum a fost epoca Interamerican pentru olandezul van Voorden

Timo van Voorden, fost CEO al Interamerican: Cand am fost numit CEO, Euroclinic exista doar in faza de proiect si a trebuit sa fac niste schimbari pentru a-l readuce pe linia de plutire. Deschiderea spitalului a fost un proces foarte complex.

20.06.2007, 16:15 35

Dupa ce a condus timp de trei ani compania de asigurari Interamerican, Timo van Voorden se va intoarce in Olanda, functia lui fiind preluata de Frans van der Ent, actualul director al diviziei de pensii private a grupului Eureko pe piata locala.
"Au fost cativa ani plini de activitate intensa", isi incepe povestirea van Voorden. Olandezul, in varsta de 38 de ani, a fost numit presedinte al Interamerican Romania in noiembrie 2004 de catre actionarul majoritar Eureko, un grup financiar cu sediul in Utrecht, Olanda, care inregistreaza venituri anuale de peste 14 miliarde de euro. Van Voorden fost responsabil atat de compania de asigurari, cat si de divizia de clinici Medisystem si spitalul privat Euroclinic, adica de investitii de zeci de milioane de euro.
"Cand am fost numit CEO, Euroclinic exista doar in faza de proiect si a trebuit sa fac niste schimbari pentru a-l readuce pe linia de plutire. Deschiderea spitalului a fost un proces foarte complex", spune olandezul.
Pe o piata a asigurarilor de sanatate aproape inexistenta, van Voorden a riscat si in mai 2005 a deschis unul dintre cele mai mari spitale private din Romania, costul total al constructiei acestuia fiind de peste 14 milioane de euro. Acum, spitalul se apropie de afaceri anuale de 5 milioane de euro, iar numarul pacientilor unici a depasit 10.000. In acelasi an, compania condusa de van Voorden a lansat asigurari private de sanatate, pe care olandezul le enumera printre cele mai mari realizari ale sale din perioada petrecuta la Interamerican.
Alte investitii de milioane de euro coordonate de van Voorden au fost cele in reteaua de clinici private Medisystem, care, alaturi de spital, ofera servicii medicale atat celor care au asigurare de sanatate la Interamerican, cat si celor care nu au astfel de polite. La Interamerican, van Voorden a inlocuit echipa de conducere chiar in primele luni de la numirea sa in functie.
"Am schimbat multi manageri in primavara lui 2005", isi aminteste fostul sef al companiei de asigurari. Care a fost rezultatul? "Schimbarea Interamerican intr-o companie transparenta si cresterea rapida pe asigurari de viata."
In cei cativa ani cat a stat la conducerea Interamerican, afacerile companiei au crescut cu aproximativ 36%, de la 11 milioane de euro in 2004 la 15 milioane de euro la sfarsitul lui 2006. Cresterea primelor brute subscrise se bazeaza, in principal, pe asigurari de viata, in timp ce pe asigurari generale compania inregistreaza chiar scaderi ale subscrierilor. "In asigurari generale, este greu sa iti faci un portofoliu profitabil", explica van Voorden.
Compania a mers pe pierdere in toti acesti ani, in mare parte pentru ca a suportat investitia in spitalul Euroclinic. Minusul de anul trecut se ridica la circa 3,5 milioane de euro.
Nici pentru anii urmatori nu se prevede profit, spune van Voorden, din cauza investitiilor masive in compania de pensii private a grupului.
Olandezul s-a ocupat anul trecut si de lansarea unei ample campanii publicitare pentru produsul Casco Light, despre care spune ca este "inovator pe piata asigurarilor auto". Pentru o prima de circa 30% din cea platita pentru o polita full-casco, aceasta asigurare acopera doar anumite riscuri, cum ar fi riscul de incendiu, furt total sau partial, pericolele naturale, spargerea parbrizului, coliziunile cu animale, caderile de aeronave sau parti ale acestora. "Nu stiu ce am facut rau ca sa fiu trimis inapoi acasa", glumeste van Voorden, care dupa intoarcerea in Olanda va coordona divizia de brokeri a grupului Eureko. Anual, aceasta intermediaza contracte de asigurare in valoare de 4,5 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat nivelul pietei asigurarilor din Romania de la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO