ZF 24

Care este poziţia BRD Pensii după sancţiunile de zeci de mii de lei ale ASF şi ridicarea aprobării, inclusiv pentru CEO: au fost luate imediat măsurile de remediere. CA-ul a demisionat iar noi administratori sunt în curs de numire

Care este poziţia BRD Pensii după sancţiunile de zeci...

Autor: Liviu Popescu

14.05.2022, 10:54 800

Ziarul Financiar a solicitat BRD Pensii un punct de vedere după sancţiunile de zeci de mii de lei şi ridicarea aprobării, inclusiv pentru CEO, pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a aplicat administratorului de fonduri de pensii în urma unui control.

ASF spune că a constatat că directorul general şi membrii Consiliului de Administraţie al societăţii au încălcat regulile de guvernanţă corporativă şi cele privind evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului. Astfel CEO-ul BRD Pensii, respectiv Alina Cecilia Andreescu, a fost amendată cu 100.000 de lei şi cu ridicarea aprobării pentru CEO.

Mai multe detalii la acest link: https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/sanctiuni-precedent-piata-pensiilor-private-asf-amendeza-ceo-ul-brd-20826525

“În sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A”, spune ASF. Cele mai recente date ale ASF, cele de la martie 2022, arată active de 3,6 mld. lei pentru BRD Pensii şi un număr de 232.000 de participanţi.

Mai jos poziţia integrală a BRD Pensii trimisă la solicitarea ZF:

Recent au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). Deţinerile participanţilor la fondurile de pensii administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la băncile depozitare şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

Au fost luate imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv implementarea unor controale suplimentare şi declanşarea unei investigaţii interne. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Atribuţiile persoanelor potenţial responsabile au fost suspendate.

Membrii Consiliului de Administraţie au decis să demisioneze pentru a evita orice potenţial conflict de interese în timpul investigaţiei. Noi administratori sunt în curs de numire, sub rezerva validării Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul planurilor de succesiune ale companiei.

Cu întreg sprijinul acţionarilor, activitatea BRD SAFPP se desfăşoară în mod normal, sub conducerea dlui Director executiv Florian Hănţilă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO