ZF 24

PPF discuta cu MKB exitul la Romexterra

20.05.2007, 20:23 15

Fondul ceh de investitii PPF Investments se afla in negocieri avansate cu banca ungara MKB pentru vanzarea pachetului minoritar detinut la banca romaneasca MKB Romexterra Bank, afirma surse din piata.
MKB este controlata de grupul german Bayern LB.
PPF si MKB au dus o lupta dura anul trecut pentru a strange cat mai multe actiuni in cadrul a doua oferte concurente derulate in acelasi timp.
PPF a oferit 8 lei pentru o actiune Romexterra, fata de 6 lei cat a oferit Demera Investments, o societate inregistrata in Cipru, care a preluat banca pentru MKB.
Romexterra era controlata de circa 100.000 de salariati din industria de petrol si gaze, care detineau 77% din banca. Pana la urma, castig de cauza a avut MKB, care a strans pachetul majoriar de actiuni, desi oferise un pret mai mic.
"Nu avem nimic de comentat. Nu comentam intentiile noastre, dar de indata ce incheiem o tranzactie o vom face publica", au declarat pentru ZF reprezentantii PPF. Fostul sef al PPF negase la finalul anului trecut intentia de vanzare a actiunilor.
La pretul la care PPF a cumparat actiunile, pachetul valoreaza 20 de milioane de euro, insa valoarea tranzactiei ar putea fi mai mare. MKB detine 55,4% din MKB Romexterra, in timp ce cehii de la PPF detin circa 20%, conform informatiilor din piata. Restul actiunilor se afla in proprietatea micilor actionari.
Nici reprezentantii Romexterra nu au comentat aceste informatii. "Stiu ca actionarul majoritar vrea sa isi intareasca pozitia in banca", a spus presedintele bancii, Adrian Radu.
Romexterra are o cota de piata de 0,7% din sistemul bancar dupa valoarea activelor, conform datelor de la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO