ZF 24

Premieră absolută: Primele gaze noi din Marea Neagră au intrat în sistemul de transport. Americanii de la BSOG: Anul acesta extragem 0,5 mld. metri cubi, la anul 1 mld. metri cubi. A fost un drum lung pentru a ajunge aici

Premieră absolută: Primele gaze noi din Marea Neagră...

Autor: Roxana Petrescu

16.06.2022, 07:51 3680

Black Sea Oil & Gas împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus Dacia SRL au anunţat începerea ȋn după-amiaza zilei de ieri a producţiei de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) şi introducerea primelor gaze în Sistemul Naţional de Transport (SNT). Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani.

Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina, au precizat reprezentanţii BSOG.

„A fost un drum lung şi plin de provocări pentru a ajunge, în sfârşit, în acest moment important pentru ţară. Proiectul MGD a marcat o serie de premiere pentru România, toate realizate în timpul unei pandemii şi, mai recent, a unui conflict în Ucraina care ameninţa să afecteze operaţiunile din Marea Neagră. Rezultatul tuturor acestor eforturi este că Proiectul MGD asigură nu doar 10% din cererea de gaze a României, ci şi deschide calea, poate chiar utilizând infrastructura proiectului nostru, altor proiecte de dezvoltare din platoul continental al Mării Negre aparţinând României. De asemenea, acest proiect lansează o serie de iniţiative de dezvoltare a energiei verzi, ceea ce face ca MGD să devină o infrastructură integrată de tranziţie energetică”, a declarat Mark Beacom, directorul general al BSOG.

Proiectul MGD constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în SNT la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO