ZF 24

Premieră pentru ultimii 25 de ani: Inflaţia anuală a fost negativă în iunie, prima oară după 1989, coborând la -1,6%

Autor: Raluca Ghinea

10.07.2015, 10:05 2087

Preţurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit INS.

Faţă de luna precedentă, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe când mărfurile nealimentare au fost mai scumpe în iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar şi mălaiul (-12%) şi laptele de vacă (-11,5%), iar cele mai mici scăderi de preţuri au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu excepţia produselor de panificaţie, asupra cărora nu s-au resimţit reduceri de preţuri semnificative, având în vedere că pentru acestea era aplicată deja cota redusă de TVA.

La produsele nealimentare, categoria "alte mărfuri nealimentare" a înregistrat preţuri mai mici cu 0,2%, iar detergenţii cu 0,03%. Pe de altă parte, cele mai mari creşteri s-au consemnat la autoturisme şi piese de schimb (+0,3%) şi ceasuri (+0,2%).

În ceea ce priveşte serviciile, preţurile în restaurante, cafenele şi cantine au scăzut cu 1,22%, iar la categoria "alte servicii" cu 1,06%. Pentru serviciile de apă, canal şi salubritate, tarifele au urcat cu 0,9%, pentru transportul interurban cu 0,6%, iar pentru serviciile de telefonie cu 0,5%.

Măsurate prin indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), preţurile au coborât cu 0,9% faţă de iunie 2014.

"Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si băuturilori. Presupunând că această modificare fiscală ar fi fost transferată în întregime încă de la momentul intrării în vigoare, putem spune că -3,5 puncte procentuale (calculată ca diferenţă între IPC şi IPC la taxe constante, indicele din urmă fiind calculat aplicând cota de TVA de 24%, valabilă in perioada de bază, la preţurile lunii iunie fară noua cotă de TVA) din scăderea cu -1,6% a ratei anuale a IPC în luna iunie 2015, se datorează reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri şi sunt incluse în calcul IPC este de 27,9%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de iunie anul trecut, preţurile alimentelor s-au redus cu 6,44%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0%-2,5% deţin o pondere de 42,9%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 20,9%.

"Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2014 - iunie 2015) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,7%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1%", se notează în comunicat.

Comparativ cu decembrie 2014, alimentele au avut în iunie preţuri mai mici cu 6%. Pe de altă parte, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,6%, iar serviciile au avut tarife mai mari cu aproape 1,2%.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a anticipat marţi că datele asupra inflaţiei pentru iunie vor indica o reducere a preţurilor de peste două puncte procentuale comparativ cu luna precedentă, în timp ce indicele anual va coborî la peste -1%.

"Peste câteva zile o să apară indicele de inflaţie şi o să vedem acolo o scădere a preţurilor de peste 2%. Cam acestea sunt calculele noastre şi nu prea greşim aici. Deci avem o scădere, într-o lună, de două puncte, într-un context în care s-a vorbit despre faptul că o să crească factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care în prezent este la 1 şi ceva la sută (1,2% în mai - n.r.), probabil se va duce la minus unu şi ceva la sută. Noi am mizat pe faptul că nu îi va intra în cap populaţiei că asta înseamnă deflaţie", a declarat Isărescu.

Guvernatorul a reiterat explicaţia că deflaţia înseamnă scăderea continuă a preţurilor, care determină reducerea consumului, însă a arătat că în România consumul creşte anual cu 6%-7%.

În mai, preţurile de consum au urcat cu 0,5% faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,8% şi în urma majorării tarifelor la servicii cu 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO