ZF 24

Premierul Chinei vine în România însoţit de şefii a 200 de companii

Premierul Chinei vine în România însoţit de şefii a...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.11.2013, 21:36 5005

China, statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume unde partidul comunist construieşte drumul spre capitalism, îşi va trimite săptămâna viitoare premierul la Bucureşti, la Summitul de Coope­rare China – Europa Cen­trală şi de Est, pentru a ghida strategia comercială chineză într-o regiune în căutare de investitori. Din 2007 încoace deficitul comercial al Româ­niei cu China a crescut de la 1,3 miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro. România a importat anul trecut măr­furi de 2,1 miliarde de euro din China. 

România este interesată de banii chinezilor mai ales pentru sectorul energetic, pen­tru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuş­teşti, iar informaţii din înalte surse oficiale arată că sunt gata de semnat proiecte în energie de 5 miliarde de euro. Vor veni şefi de la companiile China Nuclear Power, Synohidro, Huadian Power Interna­tional Corpo­ra­tion şi China National Electric Engine­ering.

Vizita premierului chinez face parte dintr-o campanie începută în 2011, la Budapesta, prin intermediul Summitului de Co­ope­rare China – Europa Centrală şi de Est, şi continuată anul următor la Varşovia. Bucureştiul va găzdui între 26 şi 29 noiembrie a treia ediţie a Summit-ului de Coope­rare China – Europa Centrală şi de Est, ocazie cu care se vor desfăşura şi lucră­rile Foru­mu­lui Eco­nomic al Oamenilor de Afaceri din Chi­na şi din Europa Cen­trală şi de Est, la care vor participa premierul Chinei, premierul Victor Ponta şi alţi lideri politici din regiune şi din Chi­na, oameni de afaceri.

Vor fi reuniuni pe infrastructură de transport, energie, agricultură, turism şi IT. Reuniunea are o miză specială pentru că premierul Li Keqiang, abia numit în funcţie, va rămâne cel puţin cinci ani la putere sau chiar zece, potrivit cutumelor partidului, a explicat un ziarist chinez. Peste 10 jurna­lişti de la agenţia de presă chineză China Nouă (Xinhua) vor participa la eveniment. În marja reuniunii va fi organizată şi o expoziţie de trenuri chineze rapide la Palatul Parlamentului.

Statele reprezentate la nivel înalt vor fi China, România, Bulgaria, Polo­nia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Es­tonia, Albania, Leto­nia, Lituania şi Macedonia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.11.2013

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO