ZF 24

Premierul grec Mitsotakis, pregătit pentru un nou mandat: Partidul Noua Democraţie a obţinut 41% din voturi în cadrul alegerilor de duminică. Rezultatul reflectă promisiunile prim-ministrului, Grecia înregistrând cea mai robustă redresare economică din Uniunea Europeană în 2023

Premierul grec Mitsotakis, pregătit pentru un nou...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.05.2023, 12:28 151

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis şi-a zdrobit opoziţia în alegerile naţionale de duminică, fiind la un pas de a obţine un nou mandat de patru ani, raportează Bloomberg.

Noua Democraţie, formaţiunea de centru-dreapta a lui Mitsotakis, a obţinut aproape 41% din voturi, depăşind substanţial partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras. Mitsotakis nu a atins pragul necesar pentru a forma imediat un guvern pe cont propriu, ceea ce va duce probabil la un nou scrutin peste aproximativ o lună, în locul formării unui guvern de coaliţie.

Alegătorii au fost convinşi de promisiunile lui Mitsotakis, Grecia înregistrând deja una dintre cele mai robuste redresări economice din Uniunea Europeană. Cele trei partide de top vor avea la dispoziţie aproximativ nouă zile pentru a vedea dacă este posibilă formarea unei coaliţii, dar acest lucru este puţin probabil, deoarece toţi liderii au exclus deja colaborarea între ei, Mitsotakis având şanse clare de victorie în contextul organizării unui alt vot.

„Noua Democraţie are aprobarea poporului pentru a guverna singură", a declarat Mitsotakis duminică seară. „Sunt conştient de responsabilităţile care ne aşteaptă, dar guvernul nostru va putea pune în aplicare fiecare reformă promisă."

Alegerile de duminică au fost primele desfăşurate în cadrul noului sistem de reprezentare proporţională, un candidat având nevoie de aproximativ 48% din voturi pentru a putea forma un guvern format dintr-un singur partid. În cazul în care se organizează un al doilea scrutin, câştigătorul va primi un bonus de până la 50 de locuri, ceea ce înseamnă că pragul scade la aproximativ 38%, în funcţie de numărul de partide care se califică pentru componenţa parlamentului.

„Rezultatele au depăşit cu mult aşteptările analiştilor, Noua Democraţie fiind câştigătorul de necontenstat", a declarat Alevizos Alevizakos, directorul general al filialei Axia Ventures din Atena. „Deşi este foarte puţin probabil să se formeze un guvern după aceste alegeri, următoarele două zile nu vor fi atât de volatile precum ne aşteptam."

Alegătorii s-au concentrat în special asupra transformării economice a Greciei, care a înregistrat o revenire spectaculoasă a produsului intern brut în 2023. Şomajul s-a redus la mai mult de jumătate faţă de vârful de 28%, iar acţiunile şi obligaţiunile ţării au crescut vertiginos. De asemenea, prima de risc a datoriei guvernamentale greceşti, în comparaţie cu cea a Germaniei, a scăzut cu aproximativ o treime în ultimul an. 

Se aşteaptă ca economia să ajungă la 223 de miliarde de euro (243 de miliarde de dolari) în acest an, aproximativ cât a fost în 2010, arată estimările Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO