ZF 24

Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul pregăteşte o ordonanţă pentru a modifica OUG 114

Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul...

Autor: Ana Petrescu

06.01.2020, 14:18 236

Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va adopta, în şedinţa de luni de la ora 16.00, un act normativ care să modifice prevederile OUG 114/2018. Premierul a precizat că va fi emisă fie o ordonanţă de urgenţă, fie o ordonanţă simplă în acest sens.

„Mi-am informat colegii şi am cerut susţinere, o situaţie creată de colegii de la PSD. Din cauza modului în care a fost construită OUG 114 a trebuit să inclidem în legea de corectare a OUG 114 o serie de măsuri pe care le-am considerat necesare pentru construcţia legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor de stat. E vorba de îngheţarea indemnizaţiei demnitarilor, încetarea detaşărilor din mediul privat în zona publică, interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, plafonarea punctului de amendă. Ştiţi că punctul de amendă e construit în funcţie de salariul minim pe economie. Practic toate aceste măsuri, prorogarea termenului de intrare în vigoare a articolului 200 din Codul administrativ privitor la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, vicepreşedinţi de consilii judeţene”, a declarat Ludovic Orban, la finalul BEX al PNL de luni la Parlament.

Şeful Executivului a adăugat că forma actului normativ va fi decisă la reuniunea de luni după-amiază de la Palatul Victoria.

„Practic măsurile trebuie adoptate cât mai rapid. PSD a atacat la CCR această lege. Există ca şi consecinţă a atacului la Curtea Constituţională. Legea nu poate să se ducă la promulgare şi nu poate să intre în vigoare, ca urmare a promulgării. Toate aceste prevederi pe care le-am considerat necesare, de bun simţ, ele în mod obligatoriu ar fi trebuit să intre în vigoare. PSD a arătat foarte clar că nu doreşte aceste măsuri şi doreşte să ne încurce cât mai mult. Ca atare, am cerut sprijinul colegilor mei. În cursul şedinţei de Guvern, de la ora 16.00, vom dezbate acest lucru şi cel mai probabil vom adopta un act normativ, fie ordonanţă de urgenţă, fie ordonanţă simplă, astfel încât prevederile să intre în vigoare”, a conchis Orban.

Pe 23 decembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică prevederi din OUG 114, însă PSD a contestat actul normativ la CCR.

Judecătorii Curţii au stabilit termen pentru transmiterea punctelor de vedere până în 20 ianuarie, urmând ca în 29 ianuarie să aibă loc dezbaterea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO