ZF 24

Preşedintele Franţei François Hollande a bătut toate recordurile de impopularitate

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

18.11.2013, 18:06 1119

Cota de popularitate a preşedintelui Franţei, socialistul François Hollande (foto), a ajuns la 20% în noiembrie, cel mai slab nivel înregistrat de un şef de stat francez după 1958, când a fost creată cea de-a V-a Republică.

Cota de popularitate a lui Hollande, preşedintele celei de-a doua economii ca mărime din zona euro, a scăzut cu trei puncte procentuale în noiembrie, potrivit unui sondaj Ifop preluat de publicaţia La Tribune.

Recordul precedent a fost deţinut de François Mitterrand, a cărui cotă a atins 22% în decembrie 1991, în cursul celui de-al doilea mandat. La întrebarea „sunteţi mulţumit sau nemulţumit de François Hollande ca preşedinte”, 79% dintre participanţii la sondaj au răspus „nemulţumit”.

Hollande a bătut în aprilie, cu un scor de 74%, recordul „nemulţumiţilor”, aparţinând până atunci lui Nicolas Sarkozy (72% în aprilie 2011).
Şi cota de popularitate a premierului Jean-Marc Ayrault este în scădere, cu cinci puncte procentuale, la 23%. Acesta este cel mai redus nivel înregistrat de premier de la venirea sa în funcţie, în mai 2012.

În SUA, Barack Obama are probleme asemănătoare, confruntându-se cu cele mai scăzute cote de popularitate personală şi ca preşedinte de când a venit la conducerea celei mai mari economii a lumii, potrivit CNBC.

Aproape 54% dintre alegători dezaprobă performanţele în funcţie ale lui Obama, în timp ce doar 39% le aprobă, potrivit unui sondaj efectuat de Quinnipiac College. Conform unui studiu Gallup, acum doar 50% din americani cred că preşedintele este „onest şi demn de încredere”, comparativ cu un scor de 60% în timpul campaniei electorale din 2012. Aproximativ 47% din americani consideră că Obama este un „lider puternic şi decisiv”, aceasta fiind prima dată când nivelul scade sub pragul de 50%.

Deşi Obama s-a mai confruntat cu astfel de probleme, mai ales după criza plafonului datoriei din 2011, de această dată situaţia este mai gravă deoarece preşedintele pierde sprijinul aliaţilor săi din Congres, democraţii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO