ZF 24

Presedintele Islandei ataca agentia de rating Fitch, dupa ce aceasta a redus ratingul de tara la junk

08.01.2010, 15:43 21

Presedintele Islandei, Olafur Grimsson, a atacat agentia derating Fitch dupa ce aceasta a decis sa reduca gradul de investitiial tarii la junk ca urmare a deciziei de a nu inapoia din fonduriguvernamentale banii depusi de cetatenii britanici si olandezi labanca islandeze care au intrat in faliment.

"Agentia de rating care a facut acest lucru, Fitch, trebuie saraspunda la multe intrebari pentru ca ratingurile stabilite deaceasta in ultimii doi-trei ani s-au devedit complet eronate", aspus Grimsson, intr-un interviu acordat Bloomberg Television. "Esteaceeasi agentie care a oferit bancilor islandeze in 2007 si 2008cele mai mari note iar noi, cei din Islanda, am fost poate atat deprosti incat sa credem ca este o agentie respectabila, ceea ce s-adovedit a fi absolut gresit".

Grimsson s-a folosit la 5 ianuarie de dreptul de veto pentru arespinge o lege aprobata de Parlamentul islandez prin care guvernulera obligat sa inapoieze banii depusi de clientii britanici siolandezi in bancile din aceasta tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO