ZF 24

Preşedintele kazah anunţă oprirea turbulenţelor. Ordinea constituţională a fost în mare parte restabilită

Preşedintele kazah anunţă oprirea turbulenţelor....

Autor: Dorin Oancea

07.01.2022, 10:40 52

Forţele de securitate păreau să controleze vineri dimineaţă străzile din principalul oraş al Kazahstanului, Almatî, iar preşedintele a declarat că ordinea constituţională a fost în mare parte restabilită, la o zi după ce Rusia a trimis trupe pentru a reprima revolta, scrie Reuters.

Cu toate acestea, noi focuri de armă au putut fi auzite dimineaţa în apropierea pieţei centrale a oraşului, unde trupele şi protestatarii s-au luptat o mare parte din ziua precedentă.

Zeci de persoane au fost ucise în confruntările de pe străzi, iar protestatarii au incendiat şi au jefuit clădiri publice în mai multe oraşe, în cele mai grave violenţe din cei 30 de ani de independenţă a statului din Asia Centrală.

Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax, a declarat că peste 70 de avioane zboară non-stop pentru a aduce trupe ruseşti în Kazahstan, iar acestea ajută în prezent la controlul principalului aeroport din Almatî, recucerit joi de la protestatari.

Demonstraţiile care au început ca răspuns la o creştere a preţului la carburanţi s-au transformat într-o amplă mişcare împotriva guvernului şi a fostului lider Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic.

Acesta a demisionat din funcţia de preşedinte în urmă cu trei ani, dar se crede că familia sa a păstrat puterea în Nur-Sultan, capitala construită special pentru acest scop şi care îi poartă numele.

Succesorul ales de Nazarbaiev, preşedintele Kassym-Jomart Tokayev, a chemat joi paraşutiştii ruşi pentru a ajuta la reprimarea revoltei, pe care a descris-o ca fiind o revoltă a militanţilor antrenaţi în străinătate.

"A fost lansată o operaţiune antiteroristă. Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în mare parte restabilită în toate regiunile ţării", a spus Tokayev într-un comunicat. "Autorităţile locale deţin controlul situaţiei. Dar teroriştii folosesc în continuare arme şi distrug proprietăţile cetăţenilor. Prin urmare, acţiunile antiteroriste ar trebui să continue până când militanţii vor fi complet eliminaţi".

Ministerul de Interne a declarat că 26 de "infractori înarmaţi" au fost "lichidaţi" şi peste 3.000 au fost reţinuţi, în timp ce 18 membri ai poliţiei şi ai gărzii naţionale au fost ucişi de la începutul protestelor.

Vineri dimineaţă, corespondenţii Reuters au văzut transportoare personale blindate şi trupe în piaţa principală din Almatî.

La câteva sute de metri distanţă, un cadavru zăcea într-o maşină civilă grav avariată. Într-o altă parte a oraşului, un magazin de muniţii fusese jefuit. Vehicule militare şi aproximativ 100 de persoane în uniforme militare luaseră, de asemenea, poziţie într-o altă piaţă din Almaty.

Tulburări de amploare au fost raportate într-o serie de alte oraşe din ţara cu 19 milioane de locuitori. Internetul a fost închis începând de miercuri, ceea ce face dificilă determinarea amplorii depline a violenţelor.

Desfăşurarea rapidă a Moscovei a demonstrat disponibilitatea Kremlinului de a folosi forţa pentru a-şi menţine influenţa în fosta Uniune Sovietică. Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia a declarat că forţa sa de menţinere a păcii din fostele state sovietice va fi de aproximativ 2.500 de persoane şi va rămâne în Kazahstan pentru câteva zile sau săptămâni.

Administraţia lui Tokayev a declarat că identitatea militanţilor reţinuţi este în curs de stabilire şi că se investighează posibilitatea ca aceştia să aparţină unei organizaţii extremiste.

Preşedintele se va adresa naţiunii vineri, a declarat administraţia sa, cerând locuitorilor din Almatî să îşi limiteze deplasările în jurul oraşului în timp ce "se desfăşoară căutarea bandiţilor care se mai ascund".

Kazahstanul este un important producător de petrol şi primul producător mondial de uraniu.

Producţia de petrol de la principalul său zăcământ, Tengiz, a fost redusă joi, a declarat Chevron, operatorul zăcământului, deoarece unii contractori au oprit circulaţia trenurilor, în sprijinul protestelor. Preţurile globale ale petrolului au crescut, iar preţul uraniului a sărit brusc de la începutul confruntărilor.

Ţara reprezintă, de asemenea, aproape o cincime din "mineritul" Bitcoin la nivel mondial, procesul de înregistrare a tranzacţiilor cu criptomonede, care necesită un consum mare de energie electrică, iar închiderea internetului în Kazahstan a redus puterea de calcul a reţelei globale Bitcoin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO