ZF 24

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stocurile de urgenţă medicală

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru...

Autor: Anamaria Cadis

17.03.2020, 14:28 1319

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind stocurile de urgenţă medicală aferente instituirii carantinei. Una dintre prevederi îi va da lui Raed Arafat atribuţii sporite.

Prin promulgarea acestei legi, stocurile de urgenţă medicală se constituie ca rezerve materiale, destinate acţiunilor pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă generate de tipul de risc epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple.

Legea prevede că gestionarea şi constituirea stocurilor de urgenţă medicală se asigură de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Banii necesari vor fi asiguraţi de Ministerul de Finanţe, care are obligaţia de a completa cu alte sume, în funcţie de necesităţi, cantităţile propuse.

Legea promulgată de preşedinte prevede pe lângă constituirea stocurilor de urgenţă şi atribuirea unor puteri sporite secretarului de stat Raed Arafat.

„Pentru situaţiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică, se împuterniceşte secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau înlocuitorul legal al acestuia, să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricţii temporare de circulaţie, precum şi măsuri de evacuare , care sunt obligatorii pentru toate instituţiile publice centrale şi locale”, se prevede în legea promulgată de preşedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO