ZF 24

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Sorin Grindeanu în funcţia de premier. În 10 zile el trebuie să formeze Guvernul şi să ceară votul de încredere Parlamentului

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Sorin...

Autor: Roxana Rosu

30.12.2016, 10:08 2967

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat in aceasta dimineata decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu în funcţia de premier.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea lui Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Surse din Administraţia Prezidenţială afirmaseră joi că şeful statului va amâna câteva zile desemnarea noului premier, după ce liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, declarase că se aşteaptă ca şeful statului, Klaus Iohannis, să îl desemneze joi pe Sorin Grindeanu, el arătând că, în caz contrar, PSD şi ALDE vor înţelege "exact" care este „semnalul”.

Joi seara, liderul PSD a precizat că şeful statului, Klaus Iohannis, i-a transmis lui Sorin Grindeanu, în discuţia de la Palatul Cotroceni, că va anunţa decizia privind desemnarea premierului vineri dimineaţă, iar la informala cu presa acesta a menţionat că va anunţa după Anul Nou.

"Normal că mi-a spus Sorin (Grindeanu, n.r.). Până la urmă l-am întrebat şi eu. Mi-a spus că (preşedintele Klaus Iohannis, n.r.) se gândeşte şi că probabil mâine dimineaţă (vineri, n.r.) va anunţa decizia. Dar a zis <probabil>. La informala cu presa a zis că mai degrabă după Anul Nou", a spus Dragnea la România Tv.

Klaus Iohannis a respins prima variantă propusă de coaliţia PSD-ALDE.

"Când am avut consultări cu partidele politice PSD si ALDE, care au ţinut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Cine este Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt - Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 - octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş, până în prezent fiind prim-vicepreşedinte de filială, lider al PSD Timişoara, iar duminică a fost desemnat preşedinte interimar al PSD Timiş.

În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara.

Sorin Grindeanu a fost ministru al Comunicaţiilor în guvernul Ponta între decembrie 2014 şi noiembrie 2015,

Grindeanu deţine împreună cu soţia un teren intravilan de 500 de metri pătraţi la Giroc, în judeţul Timiş, achiziţionat în 2005 şi unul de 270 de metri pătraţi în Timişoara, achiziţionat în 2011. De asemenea mai deţine o casă de 200 de metri pătraţi în Giroc, construită în 2007, şi un apartament de 41 de metri pătraţi moştenit în 2009.

În declaraţia de avere mai are trecut un "motociclu ATW" Linhai, fabricat în 2009. El are un credit de peste 47.000 de euro la ING Bank contractat în 2007 şi scadent în 2035. De asemenea, Sorin Grindeanu are o datorie de 15.000 de euro la Lucian Taropa (lider PP-DD Timişoara), care ar urma să fie retituită până în 2016.

Este co-autor la 35 de iniţiative legislative privind insolvenţa, codul fiscal, dialogul social, Codul Muncii, funcţionarea asociaţiilor de proprietari, insolvenţa persoanelor fizice, legea energiei şi a gazelor, contractele de credit pentru consumatori. el este şi unul dintre susţinătorii propunerii referitoare la castrarea chimică a persoanelor acuzate de pedofilie.

El face parte din Comisia de apărare a Camerei şi din cea pentru tehnologia informaţiei.

Sorin Grindeanu a avut patru interpelări vizând siguranţa zborurilor Carpatair, situaţia Clinicii de ginecologie din Timişoara, situaţia cinematografului "Studio" din Timişoara şi una privind partida de rugby între RCM Timişoara şi Farul Constanţa.

El a fost director adjunct la firma Delpack Invest Srl între ianuarie 2005 şi martie 2008, iar între martie 2008 şi iunie 2008 a fost director la AHM Smartel Srl.

Compania Delpack Invest, deţinută de Gheorghe Ciobanu şi Olimpia Ciobanu, are în proprietate hotelul Delpack de 4 stele şi 80 de camere din Timişoara. Sorin Grindeanu a avut şi el 3% din această companie.

Delpack Invest SRL a avut o cifră de afaceri de 2,6 mil lei în 2015 şi o pierdere de 0,4 mil. lei şi 38 de angajaţi. În 2008 când a fost Grindeanu director adjunct al firmei, Delpack Invest a avut o cifra de afaceri de 2,8 mil. lei.

Firma AHM Smartel este deţinută de Andreea Miţariu, iar printre acţionari anteriori a fost Florin Hurduzeu, actual preşedinte al Consiliului Judenţean Caraş-Severin. Firma AHM Smartel se ocupă cu instalaţii de ultilizare a energiei electrice, reţele de telecomunicaţii şi forări orizontale.Compania a avut în 2015 afaceri de 4,4 mil. lei, un profit net de 0,5 mil. lei şi 31 de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO