ZF 24

Preşedintele Klaus Iohannis: Solicit demisia premierului Victor Ponta. "Este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale"

Preşedintele Klaus Iohannis: Solicit demisia premierului...

Autor: Thomas Dinca

05.06.2015, 13:04 4246

"Astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Aceste consideraţiuni şi solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru într-o discuţie pe care am avut-o acum câteva minute", a precizat Iohannis.

Preşedintele a făcut acest anunţ la scurt timp după ce s-a întâlnit cu Victor Ponta la Cotroceni.

Surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX că preşedintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni pentru a-i cere să demisioneze, în caz contrar intenţionând să îl suspende din funcţie.

"Conform informaţiilor existente la momentul convocării premierului, preşedintele ia în calcul suspendarea prim-ministrului, confor Constituţiei, dacă acesta nu optează pentru varianta demisiei. Decizia va fi luată în urma discuţiei în care explicaţiile premierului vor avea o importanţă", au arătat sursele, apropiate situaţiei.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Procurorii susţin că există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA "Şova şi Asociaţii" de la cele două complexe energetice (Turceni şi Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Intrat în sistemul de justiţie imediat după terminarea facultăţii, în 1995, ca procuror la Parchet, Victor Ponta şi-a întrerupt activitatea juridică pentru a intra în politică în 2001, cu sprijinul lui Adrian Năstase, dar şi-a început cariera de avocat după 2004, când PSD a trecut în opoziţie.

După ce pe parcursul a cinci ani, între 1995-2000, a trecut de la nivelul de procuror în Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti la cel de procuror la secţia de Anticorupţie în Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie şi procuror-coordonator la Biroul de Combatere a Spălării Banilor şi a lucrat patru ani în Guvernul Năstase, conducând Departamentul de Control, Ponta a optat, odată cu trecerea PSD în opoziţie, pentru cariera de avocat.

Un document al Baroului Bucureşti, prezentat în presă, releva că Ponta a devenit avocat doar pe baza unui titlu de doctor, fără examen, titlu pentru care ulterior a fost acuzat de plagiat. Ca şi avocat, a gestionat, printre altele, dosare ale unor persoane controversate, precum Udrea-Cocoş şi omul de afaceri Ovidiu Tender. În una dintre declaraţiile de interese depuse ca deputat, în 2007, Ponta scria că era la acel moment senior partner în cabinetul "Şova şi Asociaţii", având şi propriu cabinet de avocatură.

În iulie 2003, Ponta a devenit vicepreşedinte al Partidului Social Democrat (PSD), funcţie ocupată până în 10 iulie 2004, când a avut loc o restructurare în PSD, prin suspendarea delegaţiei permanente şi înfiinţarea unui Birou Coordonator. În 10 decembrie 2006, la congresul PSD, Ponta a fost reales vicepreşedinte al acestui partid, iar în februarie 2010, Victor Ponta a fost ales preşedinte al PSD.

În perioada 2001-2004, în timpul guvernării PSD, Ponta a fost secretar de stat, şeful Corpului de Control al Guvernului până în martie 2004, când a devenit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar. În 2008, în primul guvern Boc, Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

În 2004, Victor Ponta a devenit unul dintre cei mai tineri parlamentari români, fiind ales deputat. Din decembrie 2004, Ponta este deputat PSD de Gorj.

În 2014, Ponta a candidat la alegerile prezidenţiale, pe care le-a câştigat în primul tur, în cel de-al doilea scrutin pierzând însă cu aproape zece procente sub Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO