ZF 24

Preşedintele României Klaus Iohannis, despre proiectul Cadrului Financiar Multianual: Nu ne satisface absolut deloc

Preşedintele României Klaus Iohannis, despre proiectul...

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

12.12.2019, 16:40 12984

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că proiectul Cadrului Financiar Multianual, prezentat de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, nu ”satisface deloc” interesele României în materie de politică agricolă comună şi de fondurile pentru coeziune.

”Dar nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză, nu ne convine din nici un punct de vedere şi se pare că nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc, lipsesc chestiuni esenţiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri , banii alocaţi pentru coeziune sunt prea puţini, pentru politică agricolă comună împărţirea banilor şi condiţionalităţi, de asemenea, nu ne satisfac”, a declarat Klaus Iohannis.

El a reamintit că politica agricolă şi coeziunea sunt extrem de importante pentru România.

”În acest sens nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză şi cu siguranţă vom ajunge la ceea ce se şi propune în concluzii, să delegăm preşedintelui consiliului muncă de elaborare a unui nou draft pentru MFF”, a adăugat şeful statului.

El a prezentat şi temele care vor fi abordate în timpul reuniunii Consiliului European.

”Avem pe agendă tema schimbări climatice şi Green Deal. De asemenea avem bugetul multianual, care urmează să fie discutat şi, sperăm noi, aprobat în anul care vine. Ambele teme sunt foarte complicate. În ce priveşte schimbările climatice se propune spre discuţie un obiectiv foarte ambiţios, neutralitatea climatică până în 2050. Asta însemnând practic să reducem emisiile foarte, foarte mult. Pentru economiile noastre din partea estică a Uniunii este un obiectiv foarte complicat, care poate fi obţinut, dar numai cu o cheltuiala foarte mare. Noi dorim că o parte din această cheltuiala să fie suportată evident şi din bugetul european, din fonduri europene, însă discuţia nu va fi simplă deloc şi cred că vom mai avea multe consilii pe aceste două teme”, a menţionat Iohannis.

Şeful statului a maii afirmat că vineri liderii europeni au un Euro-Summit extins şi o discuţie pe Brexit, după ce află primele rezultate ale alegerilor din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO