ZF 24

Preţul energiei pe bursă a ajuns la minimul din 2009, cel mai negru an pentru economie. Când se va vedea în economie ieftinirea energiei?

Preţul energiei pe bursă a ajuns la minimul din 2009,...

Autor: Roxana Petrescu

31.10.2013, 00:08 11
Preţul energiei tranzacţionate spot în primele nouă luni a ajuns la o medie de circa 34 de euro pe megawatt, ceea ce reprezintă o scădere de peste 30% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi un nivel apropiat de minimul înregistrat în 2009, cel mai dificil an pentru România după izbucnirea crizei financiare. Deşi pe de o parte un preţ mic reprezintă pentru consumatori o veste bună, pentru investitorii în domeniu minimul de tranzacţionare nu este nici pe departe un lucru pozitiv, ci mai degrabă un motiv de a-şi ţine banii la adăpost.
 
În primele nouă luni ale anului, pe piaţa pentru ziua următoare, platforma de tranzacţionare spot a OPCOM, energia a ajuns la un preţ mediu de circa 34 de euro, potrivit calculelor ZF bazate de datele publicate lunar de bursa de energie. În primele nouă luni ale anului trecut, media de preţ a fost de aproape 51 de euro.
 
Media de preţ înregistrată în primele trei trimestre din 2013 este chiar mai mică decât media anuală din 2009, cel mai greu an pentru economia locală după căderea Lehman Brothers şi declanşarea crizei financiare internaţionale. Deşi cantităţile de energie au fost în creştere cu aproape 50% în primele nouă luni, acest lucru aproape nu s-a văzut în valoarea de ansamblu a tranzacţiilor realizate, care s-au plasat la un total de aproape 409 de milioane de euro, nivel apropiat de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO