ZF 24

Preturile la produsele alimentare romanesti vor creste cu 35% din cauza secetei, spun sindicalistii

20.07.2007, 14:44 10

Sindicalistii din industria alimentara avertizeaza ca preturile tuturor produselor alimentare autohtone vor creste, in aceasta toamna, cu aproximativ 35 la suta, iar cel al painii se va majora cu 40 de procente, din cauza secetei.
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca seceta din ultimele luni a dus la micsorarea productiei romanesti, astfel ca s-a ajuns la o productie autohtona de 30 la suta.
Pretul la grau a crescut cu 25 la suta in ultimele trei saptamani, ajungand la 5.500 - 5.800 de lei vechi pe kilogram si estimam ca ar putea sa creasca cu pana la 40 de procente.
"Pretul din acest an este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum, de cand suntem pe piata si suntem de cateva zeci de ani", afirma, in 12 iulie, directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea.
"Preturile au avansat cu 20 de procente la grau in ultima perioada si o sa continue sa creasca", aprecia, la randul sau, directorul general al Vel Pitar, Gheorghe Francu.
Potrivit estimarilor directorului general al grupului Boromir, Constantin Boromiz, pretul graului ar putea urca pana la 240 euro pe tona, adica aproximativ 7.500 de lei vechi pe kilogram, pana la inceperea recoltei urmatoare.
In conditiile in care firmele platesc din ce in ce mai mult pentru grau, ele anunta scumpiri ale produselor de panificatie si patiserie. Scumpirile se vor face simtite treptat, incepand cu 5-6% si urmand sa ajunga la 30-40%, pana la sfarsitul anului. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO