ZF 24

Previziuni 2020 în agricultură. Asocierea şi fondurile europene pot da startul unei noi etape de dezvoltare în agrobusiness. Se întorc tinerii la sate?

Previziuni 2020 în agricultură. Asocierea şi fondurile...

Autor: Florentina Niţu

06.01.2020, 12:00 2578

AGRICULTURĂ. Asocierea şi fondurile europene pot da startul unei noi etape de dezvoltare în agrobusiness. Se întorc tinerii la sate?

Anul 2019 s-a încheiat cu producţii mai mici de cereale, dar şi de legume şi fructe, decât în anul precedent, din cauza secetei prelungite sau a ploilor abundente, care au afectat culturile.

Noul an 2020 se arată a fi unul provocator pentru sectorul agricol, una dintre principalele priorităţi ale autorităţilor fiind elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS), în timp ce pentru fermieri cea mai mare provocare va fi să facă faţă condiţiilor climatice.

Direcţiile în care se va îndrepta noul PNS sunt luarea măsurilor pentru combaterea economiei subterane, înfiin­ţarea camerelor agricole, sub­venţii pentru digitalizarea producţiei, comercializării produselor pe lanţul de produs, finanţarea investiţiilor produ­cătorilor de peşte de apă dulce, acor­darea subvenţiilor pentru producătorii agricoli ce se integrează în economia circulară prin livrarea deşeurilor către fabricile de producţie de energie sau dezvoltarea învăţământului dual.

 

5 TENDINŢE

♦ Norofert, producător de îngrăşăminte organice ecologice, şi Holde Agri Invest, companie antreprenorială care operează terenuri agricole, se vor lista la Bursa de Valori Bucureşti la începtul lui 2020. În urma listării, cele două companii aşteaptă o creştere a veniturilor de 25-30%, respectiv 10-15%.

♦ Producătorii agricoli investesc în procesare, dotarea cu echipamente performate şi utilaje de înaltă precizie. Prodpork, producător de carne de porc controlat de fermierul Călin Muscă, are în desfăşurare o investiţie de 10 milioane de euro în extinderea capacităţii de producţie.

♦ Noul pariu al investitorilor din domeniul agricol este pe zootehnie, mai exact pe ferme de creştere a bovinelor. Anul trecut, 11 companii au atras fonduri europene pentru înfiinţarea fermelor de bovine, in­vestiţii ce se vor finaliza în cursul acestui an.

♦ Numărul producătorilor de legume va creşte după ce Ministerul Agriculturii a anunţat că va subvenţiona 10% din valoarea facturii tutu­ror legumelor livrate spre comercializare.

♦ Numărul producătorilor eco­logici va trece de 10.000 în acest an, trendul actual fiind de creştere, deoarece tot mai mulţi investitori din domeniu mizează pe produsele eco­logice, iar fermierii trec de la agri­cultura convenţională la cea bio.

 

5 ÎNTREBÂRI

♦ Vor apărea noi jucători pe piaţa locală după ce în 2019 investitorii chinezi CEE Equity Partners şi China National Agrochemical şi turcii de la Toros Tarim au făcut achiziţii în România?

♦ Se vor digitaliza fermele pentru a combate deficitul de personal?

♦ Ce se va întâmpla cu Casa de Comerţ Unirea, lanţ cu produse agroalimentare româneşti? Anul trecut au fost deschise două magazine, dar bugetul alocat este pentru 60. Va continua expansiunea?

♦ Care vor fi efectele lipsei de precipitaţii din sezonul de iarnă asupra producţiilor agricole din acest an?

♦ Va fi erdicată pesta porcină africană din România, va fi menţinută sub control sau se va extinde?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO