ZF 24

Previziuni 2020 pe piaţa construcţiilor. Într-o veşnică aşteptare a marilor proiecte de infrastructură, companiile private rămân cei mai mari investitori din construcţii

Previziuni 2020 pe piaţa construcţiilor. Într-o...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

06.01.2020, 12:00 4962

După un an 2019 tumultuos, care a adus veşti atât bune, cât şi proaste pentru industria construcţiilor, 2020 se prezintă imprevizibil. În condiţiile în care mai mulţi producători de materiale de construcţii vorbesc deja de câteva luni de o revenire a crizei financiare, rămâne de văzut dacă 2020 va aduce noi insolvenţe, noi provocări în găsirea forţei de muncă sau noi restrângeri de personal. Privaţii rămân cei mai mari investitori în construcţii, pe o piaţă care reprezintă 4% din produsul intern brut.

 

5 TENDINŢE

♦ Dedeman, retailerul de bricolaj deţinut de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, ajunge la 1,8 mld. euro cifră de afaceri, dacă şi-a menţinut un ritm de creştere de 15% al afacerilor la ni­ve­lul întregului an, aşa cum a avut în primul semestru din 2019.

♦ Companiile private rămân cei mai mari investitori în domeniul construc­ţiilor, infrastructura şi clădirile publice atrăgând ponderi scăzute în bugetul de investiţii al statului.

♦ Locuinţele cu două camere rămân cele mai căutate în rândul cumpărătorilor, urmate de cele cu trei camere, într-o piaţă a locuinţelor care trece prin numeroase transformări.

♦ Jucătorii din bricolaj fac noi mutări după ce în 2019 mai multe reţele au anunţat că se concentrează pe online (Leroy Merlin), că se extind cu magazine fizice (Hornbach) sau îşi schimbă forma de organizare a businessului (Ambient).

♦ Producătorii de materiale de construcţii – români sau străini – continuă să facă noi investiţii în producţie.

 

5 ÎNTREBÂRI

♦ Vor apărea noi insolvenţe în rândul constructorilor după ce, în 2019 două companii – Octagon şi Delta ACM – au ajuns în acest stadiu?

♦ Va creşte sau, cel puţin, se va menţine numărul de angajaţi din construcţii la circa 339.000 în condiţiile salariale mai avantajoase impuse de OUG 114?

♦ Îşi vor consolida austriecii de la Leier poziţia pe piaţa locală a construcţiilor după ce în 2019 au făcut două achiziţii – Brikston şi Siceram?

♦ Se vor contura noi jucători pe piaţa de 700 mil. euro a cimentului, dominată de numai trei nume (Holcim, CRH şi HeidelbergCement)?

♦ Vor continua constructorii să angajeze personal din Vietnam, India, Filipine, China, Turcia, pentru a acoperi deficitul de angajaţi de pe piaţa locală?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO