PrezenÅ£a la vot la nivel naÂÅ£ional a fost marea surpriză a votului de ieri, când la ora 16.00 se prezentaseră la urne 44,5% dintre alegători, mai mult cu 10% din cetăţenii cu drept de vot decât în turul I, adică cu 1,7 milioane de oameni (8,1 milioane de oameni în total).
Dacă Å£inem seama că 3 milioane de români cu drept de vot sunt în străiÂnăÂtate, unde, la ora 13.00, votaseră 115.000 de oameni, rezultă că votul în Å£ară a fost mult mai solid decât lasă să se vadă statisticile, adică peste 50% la ora 16.00.
Votul din străinătate a fost însă la fel de problematic ca în turul I. ÃŽn ciuda promisiunilor guvernului de remediere a situaÅ£iei ÅŸi a demisiei unui ministru de externe (Titus Corlăţean), la consulate ÅŸi ambasade s-au format cozi kilometrice. Au fost înregistraÅ£i la cozi ÅŸi câte 5.000 de oameni odată - o situaÅ£ie intolerabilă care trebuie să conducă rapid la moÂdificarea legislaÅ£iei ÅŸi la introducerea votuÂlui prin corespondenţă.
La Roma, autorităţile au interzis circulaÅ£ia rutieră pe strada Serafico, unde era coadă la vot în faÅ£a ConsuÂlatului României. La orele prânzului, la consulatul român de la Torino au sosit jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiÅ£iile în care peste 5.000 de români stăteau la coadă pentru a vota, iar unii au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulÂÅ£umiÅ£i că trebuie să aÅŸtepte ore în ÅŸir pentru a putea vota.
Din nou, un lucru care ridică semne de întrebare este votul pe listele suplimentare. La ora 16.00, din 8,1 milioane de alegători prezenţi la urne 813.000 alegători au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, adică 10% din numărul celor cu drept de vot.