ZF 24

Prima casă sau credit standard? Care este diferenţa la rată lunară? Exemplu pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani

Prima casă sau credit standard? Care este diferenţa la...

Autor: Andra Oprescu

13.10.2014, 14:51 13523

Diferenţa de dobândă între cel mai ieftin credit standard şi cel mai ieftin credit Prima casă este de sub 0,2 puncte procentuale, ceea ce înseamnă circa 20 de lei în plus la rata lunară pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani.

 

Creditele Prima casă, pe care mulţi clienţi cu dosarele gata nu le mai pot accesa pentru că unele bănci şi-au epuizat plafonul de garanţii de la stat, au costuri comparabile cu ipotecarele standard din ofertele băncilor, singurul avantaj al programului guvernamental fiind în prezent acela că le permite să-şi cumpere o casă pe credit persoanelor care nu au prea mulţi bani de avans.

„Sunt oferte standard la creditele ipotecare la fel ca cele la Prima casă. O diferenţă este dată de avansul mai mic la cele din urmă, de 5%. Pe de altă parte, avansul mediu în piaţă prin acest program este de 12%, nu 5%. Creditele Prima casă au şi anumite restricţii, cum este interdicţia de înstrăinare sau închiriere. Pentru diferite acţiuni clienţii pot avea nevoie de acordul Ministerului Finaţelor“, spune Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Dobânda unui  credit ipotecar standard în lei porneşte de la 5,53% pe an, trei bănci oferind credite  pentru achiziţionarea de locuinţe la dobânzi efective de sub 6% pe an. Cele mai bune oferte standard le au CEC Bank, ING Bank şi Garanti, potrivit datelor portalului Conso.ro. Pentru clienţii care aleg să contracteze împrumuturi prin programul Prima casă dobânzile pleacă de la 5,36%, iar topul celor mai bune oferte arată diferit, cele mai mici dobânzi fiind cerute de Banca Românească, Banca Transilvania şi ING Bank.

Pentru persoanele care îşi virează veniturile la banca creditoare, dobânzile practicate sunt mai mici decât cele standard, majoritatea băncilor având acest tip de oferte, atât pentru ipotecare standard, cât şi pentru Prima casă.

Costul total al unui credit de 200.000 lei pe treizeci de ani contractat prin Prima casă la cea mai mică dobândă disponibilă în piaţă (5,36% pe an) ajunge la 395.000 de lei. În acelaşi timp, pentru un ipotecar obişnuit încheiat la cea mai mică dobândă de pe piaţă costul total se apropie de 400.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO