ZF 24

Prima economie a Europei dă semne de revenire: Comenzile din fabricile germane au crescut cu 3,2%, mult peste aşteptările analiştilor. Optimismul faţă de inflaţie este în continuă creştere

Prima economie a Europei dă semne de revenire: Comenzile...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.02.2023, 14:06 622

Comenzile din fabricile germane au crescut mai mult decât se anticipa în decembrie, acesta fiind cel mai recent semn că cea mai mare economie europeană va trece de iarnă fără a cunoaşte o prăbuşire, a raportat Bloomberg.

Cererea a crescut cu 3,2% faţă de luna precedentă, peste creşterea de 2% prognozată de analişti într-un sondaj Bloomberg. Saltul s-a datorat comenzilor mari, fără de care s-ar fi înregistrat un declin de 0,6%, a anunţat luni biroul de statistică.

Producţia germană a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce face ca o recesiune pe fondul creşterii facturilor la energie să fie greu de evitat. Creşterea rapidă a costurilor de împrumut, care încă nu s-a filtrat pe deplin, va înăspri la rândul ei turbulenţele economice.

Datele indică în continuare o creştere a încrederii, după ce vremea blândă din timpul iernii şi instalaţiile de depozitare a gazului bine umplute au eliminat aproape complet riscul de penurie. Preţurile cu ridicata au scăzut de la maximele record, alimentând optimismul că inflaţia s-ar putea reduce mai repede decât se aştepta anterior.

Sondajele de afaceri realizate de S&P Global au indicat o îmbunătăţire a situaţiei la începutul anului, pe măsură ce blocajele din lanţul de aprovizionare s-au atenuat şi presiunile asupra costurilor s-au răcit.

În timp ce Volkswagen AG se aşteaptă ca redeschiderea Chinei să susţină cererea, furnizorul auto Robert Bosch GmbH consideră că producţia globală de vehicule va rămâne în acest an sub nivelurile de dinaintea pandemiei, din cauza penuriei persistente a semiconductorilor şi a încetinirii economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO