ZF 24

Prima economie a Europei depăşeşte aşteptările pesimiste ale analiştilor: Inflaţia din Germania a coborât la 9,6% în luna decembrie, cu mult sub nivelul de 11,3% întregistrat în luna precedentă

Prima economie a Europei depăşeşte aşteptările...

Autor: Andrei Şerbănescu

04.01.2023, 13:24 3961

Inflaţia germană a încetinit mai mult decât preconizaseră economiştii pentru luna decembrie, oferind o oarecare uşurare Băncii Centrale Europene în lupta împotriva creşterii preţurilor, scrie Financial Times.

Inflaţia preţurilor de consum a scăzut până la 9,6% în decembrie, cu mult sub nivelul de 11,3% înregistrat în luna precedentă, după ce Berlinul a implementat noi măsuri pentru a proteja consumatorii de preţurile ridicate la gaze.

Cifra, publicată marţi de agenţia federală de statistică a ţării, a fost, de asemenea, mai mică decât prognoza de 10,7% făcută de economiştii chestionaţi de Reuters.

Germania este cea mai recentă ţară care a înregistrat o scădere a inflaţiei care să depăşească estimările oficialilor. Inflaţia Germaniei - în scădere de la de 11,6% în octombrie, maximul ultimilor 7 decenii - urmează unei scăderi puternice a inflaţiei în Spania şi ar putea reduce presiunea asupra BCE, care se va reuni pentru a stabili ratele pe 2 februarie.

Împreună, cifrele germane şi spaniole sugerează că inflaţia din zona euro ar putea scădea sub nivelul de 9,7% anunţat de economişti.

Euro s-a tranzacţionat cu 0,9% mai puţin faţă de dolar în această zi, la 1,056 dolari.

Inflaţia din sectorul energetic, care a crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina, a încetinit la 24,4% în decembrie, de la 38,7% în luna precedentă şi mult sub vârful de 43,9% din septembrie, reflectând subvenţiile guvernamentale. Între timp, inflaţia serviciilor - o măsură mai bună a presiunilor subiacente asupra preţurilor - a accelerat la 3,9% de la 3,6% în noiembrie.

Claus Vistesen, economistul şef al zonei euro la Pantheon Macroeconomics, a declarat că cifra privind inflaţia din servicii este „neplăcută" şi ar încuraja autorităţile de stabilire a ratelor de dobândă să continue pe calea de creştere stabilită în cadrul reuniunii din decembrie. Vistesen a avertizat că, prin stimularea cererii, subvenţiile guvernamentale riscă să alimenteze inflaţia de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO