ZF 24

Prima insolvenţă a unei primării intră în linie dreaptă

Prima insolvenţă a unei primării intră în linie dreaptă

Autor: Nicoleta Medrea

17.06.2013, 20:59 672

Tribunalul Hunedoara a dispus ieri deschiderea procedurii de insolvenţă solicitate de Primăria Aninoasa, numind ca administrator judiciar SCP Tudor & Asociaţii SPRL, care va avea un onorariu egal cu indemnizaţia lunară a primarului, majorată cu 30%.

Aceasta este prima insolvenţă a unei unităţi administrativ-teritoriale de după revoluţie şi a fost decisă în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale care obligă primarii să ceară tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanţa în timpul prevăzut de lege pot fi amendaţi sau condamnaţi la închisoare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Hunedoara Ildiko Glăman, magistraţii au admis ieri cererea Unităţii Administrativ-Teritoriale (UAT) Aninoasa şi au dispus deschiderea procedurii de insolvenţă.

Termenul pentru continuarea procedurii de intrare în insolvenţă este 10 septembrie.

„Instanţa a numit ca administrator judiciar pe SCP Tudor&Asociaţii SPRL. Primarul unităţii administrativ-teritoriale a oraşului Aninoasa va păstra atribuţiile de ordonator principal de credite până la solicitarea de suspendare a atribuţiilor. În cinci zile, administratorul judiciar trebuie să anunţe toţi creditorii menţionaţi în lista depusă la dosar. S-a fixat termen-limită pentru admiterea creanţelor data de 15 august. De asemenea, s-a stabilit data de 11 septembrie 2013 ca termen-limită pentru verificarea crenţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor, iar eventuale contestaţii vor fi soluţionate până în data de 28 septembrie. Termenul de afişare a tabelului definitiv cu lista creanţelor va fi 9 octombrie 2013“, a declarat Ildiko Glăman.

Hotărârea magistraţilor Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, dar este executorie.

„Decizia instanţei este cu drept de opoziţie în 15 zile de la primirea notificării de către creditori şi cu drept de recurs de zece zile de la comunicare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

Hotărârea magistra­ţilor va fi comunicată Direcţiei Generale a Finan­ţelor Publice Hunedoara pentru înscriere în registrul local al spaţiilor de insolvenţă a UAT.

Potrivit aceleiaşi hotă­râri, administratorul judiciar şi ordonatorul principal de credite vor întocmi un plan de redresare.

Primăria din Aninoasa, judeţul Hunedoara, a depus, în 6 iunie, la Tribunalul Hunedoara o cerere de intrare în insolvenţă, instituţia având arierate de aproximativ şase milioane de lei către furnizori şi stat, iar viceprimarul Adrian Albescu declara că datoriile datează de pe vremea fostului primar Ilie Botgros.

Viceprimarul susţinea că numai penalităţile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat în urmă cu şapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi. „Datoriile Primăriei Aninoasa datează din mandatele fostului primar Ilie Botgros. Au ajuns ca în 2013 să depăşească cu 140 la sută veniturile bugetului local. Actuala conducere a Primăriei Aninoasa a făcut toate demersurile pentru a ieşi din impas, însă fără vreun succes. Primăria Aninoasa a cerut un împrumut de la stat în valoare de 1 milion de lei, dar nu a primit decât 62.000 de lei.“

 În judeţul Hunedoara, Primăria Aninoasa nu este singura care are arierate, însă este prima care a cerut să intre în insolvenţă.

Primarul din Aninoasa, Nicolae Dunca, este membru PSD şi a fost în mandatul trecut secretarul administraţiei locale. Dunca l-a învins în alegerile locale din anul 2012 pe reprezentantul PDL Ilie Botgros, care în mandatul 2004-2008 era membru PSD, iar în perioada 2008-2012 a fost membru PDL.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanţa în timpul prevăzut de lege pot fi amendaţi sau condamnaţi la închisoare.

În momentul în care este declarată insolvenţa, judecătorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finanţele locale şi care, împreună cu conducerea primăriei, va întocmi un plan de redresare a situaţiei economice a administraţiei publice.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 18.06.2013

AFACERI DE LA ZERO