ZF 24

​Prima lecţie a unui tânăr despre bursă: investeşti când ai bani şi într-un domeniu pe care îl cunoşti

​Prima lecţie a unui tânăr despre bursă:...

Autor: Andrei Chirileasa

24.03.2014, 18:28 2401

Peste 300 de studenţi şi potenţiali investitori s-au aflat săptămâna trecută în unul dintre amfiteatrele Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerii din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca pentru a lua prima lecţie interactivă despre investiţia la bursă şi piaţa de capital.

La al doilea eveniment „Academia Broker” organizat de Broker Cluj, în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti şi cu Universitatea Babeş Bolyai de această dată, au venit atât studenţi care se aflau la prima interacţiune cu noţiunile pieţei de capital, dar şi tineri sau oameni de afaceri care au investit la bursă, chiar dacă unii doar prin intermediul platformelor virtuale.

"Sunt convins că este un moment bun să investesc la bursă, dar am nevoie de mai multe informaţii. Stau să mă gândesc de ce companiile de brokeraj şi bursa de la Bucureşti nu au mai organizat astfel de seminarii până acum. Este cea mai bună modalitate de a ajunge la potenţialii investitori. Eu aş face astfel de evenimente săptămânal", consideră Cristian Budău Boloban, un antreprenor român care are afaceri în domeniul imobiliar în Satu Mare şi Oradea. La fel ca el, alţi peste 150 de actuali şi potenţiali investitori veniţi la eveniment  au învăţat noţiuni despre piaţa de capital şi investiţii la bursa de la manageri cu experienţă în domeniu, dar şi câteva date din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi au testat platforma de tranzacţionare a Broker.

"Când investesc la bursă? Când am bani. Unde investesc? Unde ştiu. Educaţia trebuie să fie pusă înaintea banilor", a spus Eusebiu Burcaş, un trainer cu peste 15 ani de experienţă în domeniul financiar. Aceasta ar trebui să fie prima lecţie pentru tinerii interesaţi să investească la bursă, dar şi pentru viitorii brokeri care investesc sume de bani în numele clienţilor şi a firmei de brokeraj.

Totodată, tinerii ar trebui să ştie că în acest domeniu câştigurile vin în timp şi că la Bursa de Valori Bucureşti poţi investi doar printr-un intermediar (brokerul).  

Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj, cu o experienţă de 17 ani pe piaţa de capital, le-a spus tinerilor că meseria de broker este unele din puţinele în care poţi să faci în fiecare zi ceva nou şi să câştigi foarte bine dacă investeşti cu succes în numele clienţilor. El le-a enumerat câteva bonusuri uriaşe pe care le-au primit de-a lungul timpului brokerii, dar şi câteva "găuri" pe care le-au făcut  administratorii de fonduri de pe Wall Street în conturile unor companii cu miliarde de euro cifre de afaceri.

"Chiar dacă se spune <<joc la bursă>>, nu este o joacă. (...) Cred că a venit vremea să venim în rândul vostru, al studenţilor şi potenţialilor investitori, să vă atragem în piaţa de capital", a declarat el. Broker derulează programe de internship pentru tinerii interesaţi de piaţa de brokeraj şi intenţionează să-şi mărească echipa de vânzare din Bucureşti, oraşul unde compania a organizat primul eveniment Academia Broker. Totodată, el le-a dat o idee tinerilor despre cum să facă rost de bani pentru a investi la bursă: "investiţia la bursă se poate începe cu banii de la nuntă".

Într-o perioadă în care tinerii nu se mai îndreaptă spre meserii precum electrician, mecanic sau sudor, iar universităţile scot anual mii de absolvenţi de ştiinţe economice care devin ulterior şomeri, piaţa de capital ar putea fi un domeniu în care aceştia şi-ar putea găsi un loc de muncă.

Iniţiativa Broker Cluj are loc în contextul în care piaţa de brokeraj încă nu şi-a revenit din criză. La BVB au mai rămas 800 de brokeri (înregistraţi la ASF) care vând sau cumpără acţiuni în numele câtorva mii de investitori. Sunt mai puţini cu 160 comparativ cu 2012, chiar dacă rulajele pe bursă au crescut cu aproape 50% anul trecut. Nu însă suficient de mult pentru a le asigura supravieţuirea brokerilor. Mulţi dintre studenţi nu ştiau că cea mai mare companie din România- Petrom – este listată la Bursa de la Bucureşti, dar nici cum poţi investi la bursă.

"Mai nimic", a fost răspunsul Adelinei, studentă în anul întâi la Facultatea de Ştiinţe Economice, la întrebarea ce ştie despre bursă. În schimb colega ei Andra, chiar dacă ştie foarte puţine despre bursă, cunoaşte faptul că Oltchim, dar şi Petrom, cea mai mare companie locală, sunt listate la bursa de la Bucureşti. Totodată, informaţiile primite la acest seminat au făcut-o să se gândească chiar la o carieră în domeniu.

"Mi s-a părut foarte interesant acest seminar şi mi-ar plăcea să devin broker. Astfel de evenimente ar trebui să se întâmple mai des", spune ea.

Pe de altă parte în sală au fost prezenţi şi tineri care au mai utilizat platforme de tranzacţionare, chiar dacă virtuale.

"Piaţa de capital românească este încă nedezvoltată, foarte volatilă, fiind un mediu perfect pentru speculatori, dar şi deschisă pentru cei care vor să facă afaceri la nivel mai ridicat, în sensul în care n-ai cum să pierzi foarte mulţi bani", consideră Cristian Berbece, dublu masterand în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. El a încercat un sistemul de tranzacţionare cu bani virtuali şi speră la o carieră în afaceri. El spune că bursa ajută companiile care au nevoie de alte surse de finanţare ca să-şi dezvolte activitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO