ZF 24

Prima măsură pe care o ia PNL când ajunge la putere. Florin Cîţu, fost bancher, senator PNL: Programul Start-up Nation este o pierdere neînchipuită de bani, trebuie eliminat. Vreau să fie ministru de finanţe, am muncit atâţia ani

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Autor: Iulian Anghel

06.09.2019, 00:05 383

„Schimbarea domnilor, bucuria nebu­nilor”, spune un proverb vechi a cărui origine nimeni nu o ştie. PNL se pregăteşte de guver­nare, iar Florin Cîţu, fost bancher, azi senator PNL şi ideolog de şcoală nouă al politicii liberale, va fi ministrul de finanţe, foarte probabil, dacă aşa ceva se va întâmpla.

Dacă vi se va propune funcţia de ministru de Finanţe? „Eu vreau (să fiu ministru de finanţe – n.red.), am muncit atâţi ani, dar decizia este una politică”, spune el. Florin Cîţu este şeful celor care fac programul economic al PNL în ipoteza viitoarei guvernări.

PNL crede că va câştiga alegerile parlamentare de anul viitor. Alegerile prezidenţiale din acest an, care pare că vor fi câştigate de preşedintele liberal în exerciţiu Kaus Iohannis, sunt doar o etapă în calea unui succes electoral al opoziţiei. Ce va deosebi actuala guvernare social-democrată de azi de ceea ce, presupunând, va fi guvernarea liberală de mâine? Ce se schimbă, având în vedere că, aproape de neînchipuit, guvernarea de stânga a fost una cu toate elementele din dicţionarul politic de dreapta?

„Felul în care au fost alocate resursele nu indică o politică de dreapta. Nu poţi să ai sub 5% investiţii din buget şi să spui că eşti liberal”, comentează Florin Cîţu.

Ce se va întâmpla dacă PNL va reajunge la putere? Sunt două etape, explică senatorul liberal ce nu-şi ascunde intenţia de a deveni ministru al finanţelor: Din punctul meu de vedere tre­buie eliminată povestea cu TVA de­fal­cat. Trebuie revăzută problema taxării sala­ri­ilor mici. El susţine şi eliminarea supraaccizei la carburanţi, a taxării contractelor part-time şi eliminarea OUG 114. 

A doua problemă, arată el, este de ordin struc­tural: trebuie regândită problema intră­ri­lor şi ieşirilor de pe piaţă ale companiilor. Şi tre­buie regândită problema facilităţilor acordate. Norma înseamnă, spune Cîţu, condiţii egale pentru toţi. Ce înseamnă con­diţii egale pentru toţi? Eliminarea facili­tă­ţilor fiscale în IT, aşa cum susţine Ludovic Orban, şeful PNL, cel care ar urma să fie prim-mi­nistru în cazul în care PNL câştigă alegerile?

„Facilităţile pentru diferite industrii ajută, într-un fel. Dar noi nu avem norme clare. Alocăm resurse în locuri ce nu ne sunt neapărat necesare, pentru că unul sau altul au un lobby mai puternic. Putem adopta un sistem cum este în America.“

Dar nu ştiam că sistemul de acordare a facilităţilor în România este unul cu semnul întrebării?

„Păi vom încheia povestea”, spune Cîţu.

„Este o scurgere masivă de fonduri”, susţine el. „Companiile de stat au pierderi majore, chiar dacă mai reprezintă  doar 4% din eco­no­mie. Programul Start-up Nation este o pier­dere neînchipuită de bani, trebuie eliminat, dar aceasta este doar părerea mea.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO