ZF 24

Prima scădere de randament la titlurile de stat în lei după anunţul Standard&Poor’s

Prima scădere de randament la titlurile de stat în lei...

Autor: Razvan Voican

20.05.2014, 00:00 905

Ministerul Finanţelor a redeschis ieri o emisiune de obligaţiuni de stat pe zece ani lansată în ianuarie anul trecut şi a reuşit să vândă titluri de 400 mil. lei la un randament mediu de 4,78%, cu circa o jumătate de punct procentual sub nivelul de la precedenta licitaţie pentru această serie de bonduri. La deschidere în ianuarie 2013 randamentul mediu de adjudecare fusese de 5,7%.

În februarie anul acesta şi în iunie anul trecut au fost două licitaţii eşuate pe această serie din cauza unor episoade de tensiune de pe piaţă. Redeschiderea de ieri a reprezentat prima emisiune de titluri realizată de Finanţe după ce influenta agenţiei americane de rating Standard&Poor’s a anunţat vineri îmbunătăţirea calificativului pentru România până la nivelul treptei inferioare din clasa investment grade. Această decizie va include titlurile româneşti în categoria activelor eligibile pentru o categorie mai largă de investitori care sunt interesaţi exclusiv de emitenţi din gama investment grade.

De asemenea, este de aşteptat ca piaţa locală să atragă o parte din capitalurile care se retrag din Ucraina şi Rusia pe fondul tensiunilor politice din zonă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO