Primăria Sibiu intenţionează să contracteze un împrumut de aproximativ 15 mil. euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru continuarea proiectelor de modernizare a străzilor. Pentru contractarea acestui credit este necesară încheierea acordului de pre-finanţare, supus aprobării consiliului local Sibiu.
Prin acest acord se propune contractarea unei finanţări rambursabile în sumă de aproximativ 15 milioane de euro sau echivalentul în lei, pe o durată de 10 ani, din care perioada de graţie este de 3 ani, iar perioada de rambursare a creditului este de 7 ani. După semnarea acordului de pre-finanţare se vor purta negocieri cu privire la condiţiile de creditare.
’’Avem proiecte foarte mari la care se încheie, probabil până în iunie studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice, creditul fiind absolut necesar pentru a menţine ritmul investiţiilor în Sibiu. Dorim să folosim creditul exclusiv pentru infrastructură şi anume pentru reabilitarea străzilor de pământ, în acest sens fiind întocmită o listă cu 48 de străzi’’, a declarat Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu.
Printre proiectele de infrastructură a primăriei Sibiu este inclus şi cartierul Dioda, unde vor fi modernizaţi peste 23.000 de metri pătraţi de carosabil, trotuare şi parcări, dar şi cartierul Hipodrom II. Dată fiind perioada de graţie de 3 ani în care municipiul Sibiu nu va plăti decât comisioanele şi dobânzile aferente noului credit şi că în anul 2017 se va încheia rambursarea primului credit contractat de la BERD în 2005, creditul pentru care se poartă negocieri în prezent nu va afecta gradul de îndatorare al municipiului, potrivit reprezentanţilor primăriei Sibiu. Practic, gradul maxim de îndatorare în contextul noului împrumut ar fi în 2019 de aproximativ 12%, gradul maxim permis de lege pentru autorităţile locale fiind de 30% din veniturile proprii.